Grillowana „Cukinia po Kaszubsku”, przetwory na zimę

5/5 - (65 votes)

Grillowana „Cukinia po Kaszubsku”, przetwory na zimę

Grillowana cukinia jest pyszna, ale można się nią cieszyć tylko latem, tak więc wymyśliłam ten przepis, żeby wydłużyć okres radości i zamknęłam lato w słoikach. Zimą je otworzę i wypuszczę wspomnienia ciepłych, letnich nocy z grillem na talerze 😉 Pyszne, bez octu i nadaje się do wszystkiego, taka rzecz potrzebna pod ręką 😉 . Doskonała na kanapki, po podgrzaniu jest świetną przystawką lub daniem głównym. Może być także użyta do zapiekanek czy nawet jako sos do placków ziemniaczanych. Ciężko z cukinii zrobić coś pysznego do słoika, a cukinia po kaszubsku po prostu wymiata 😉

składniki na 5 słoików o pojemności 0,5 litra:

  • 4 małe cukinie, takie jak bardzo duży ogórek szklarniowy 😉
  • 4 cebule
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia, około 3-4 łyżki

Cukinię pokrój w niezbyt grube plastry i opiecz na grillu. Cebulę obierz, paprykę wydrąż, oba warzywa pokrój w dowolne, najlepiej niezbyt duże kawałki i obsmaż na oleju, aż się zrumienią i zmiękną. Następnie dodaj do nich wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy, kolendrę, kumin, zioła prowansalskie, czosnek, mieloną ostrą paprykę i sól. Duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W słoikach o pojemności 0,5 litra układaj naprzemiennie warstwę sosu, cukinii i tak aż do wyczerpania składników. Tak przygotowana cukinia wymaga jednak procesu tyndalizacji z uwagi na zawartość cebuli i smażonych warzyw .



Czyli pierwszego dnia pasteryzuj słoiki w piekarniku o temperaturze 100 C przez 30 minut, drugiego dnia to samo przez 20 minut i trzeciego dnia 15 minut. Słoiki zawsze wstawiaj do piekarnika zaraz jak go włączysz zanim osiągnie wyznaczoną temperaturę, wtedy zawartość, podgrzeje się w tym samym czasie 😉

Tak za pasteryzowane słoiki, wytrzymają bez lodówki nawet 2 lata. Cukinia po kaszubsku jest idealnym dodatkiem do makaronu, kotleta, czy samodzielnym wegetariańskim daniem. Pyszna na zimno na kanapkach lub na ciepło, puść wodze fantazji i ciesz się latem zamkniętym w słoikach 😉 . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *