Grillowana „Cukinia po Kaszubsku”, przetwory na zimę

Grillowana „Cukinia po Kaszubsku”, przetwory na zimę

Grillowana cukinia jest pyszna, ale można się nią cieszyć tylko latem, tak więc wymyśliłam ten przepis, żeby wydłużyć okres radości i zamknęłam lato w słoikach. Zimą je otworzę i wypuszczę wspomnienia ciepłych, letnich nocy z grillem na talerze 😉 Pyszne, bez octu i nadaje się do wszystkiego, taka rzecz potrzebna pod ręką 😉 . Doskonała na kanapki, po podgrzaniu jest świetną przystawką lub daniem głównym. Może być także użyta do zapiekanek czy nawet jako sos do placków ziemniaczanych. Ciężko z cukinii zrobić coś pysznego do słoika, a cukinia po kaszubsku po prostu wymiata 😉

składniki na 5 słoików o pojemności 0,5 litra:

  • 4 małe cukinie, takie jak bardzo duży ogórek szklarniowy 😉
  • 4 cebule
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia, około 3-4 łyżki

Cukinię pokrój w niezbyt grube plastry i opiecz na grillu. Cebulę obierz, paprykę wydrąż, oba warzywa pokrój w dowolne, najlepiej niezbyt duże kawałki i obsmaż na oleju, aż się zrumienią i zmiękną. Następnie dodaj do nich wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy, kolendrę, kumin, zioła prowansalskie, czosnek, mieloną ostrą paprykę i sól. Duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W słoikach o pojemności 0,5 litra układaj naprzemiennie warstwę sosu, cukinii i tak aż do wyczerpania składników. Tak przygotowana cukinia wymaga jednak procesu tyndalizacji z uwagi na zawartość cebuli i smażonych warzyw .



Czyli pierwszego dnia pasteryzuj słoiki w piekarniku o temperaturze 100 C przez 30 minut, drugiego dnia to samo przez 20 minut i trzeciego dnia 15 minut. Słoiki zawsze wstawiaj do piekarnika zaraz jak go włączysz zanim osiągnie wyznaczoną temperaturę, wtedy zawartość, podgrzeje się w tym samym czasie 😉

Tak za pasteryzowane słoiki, wytrzymają bez lodówki nawet 2 lata. Cukinia po kaszubsku jest idealnym dodatkiem do makaronu, kotleta, czy samodzielnym wegetariańskim daniem. Pyszna na zimno na kanapkach lub na ciepło, puść wodze fantazji i ciesz się latem zamkniętym w słoikach 😉 . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *