Młode, nadziewane ziemniaki, genialny pomysł na obiad

Młode, nadziewane ziemniaki, genialny pomysł na obiad.

Młode ziemniaki, to chyba przysmak, większości naszej narodowej populacji.. Ujmując to tak, zimno statystycznie.. Jak ja nienawidzę urzędu statystycznego, który w związku z tym, że prowadzę działalność gospodarczą, ciągle coś ode mnie chce..w postaci durnych raportów, na które nikt nie ma czasu. Ale do rzeczy.. Ziemniaki, według tego przepisu, to po prostu niebo, w piekle,na ziemi 😉 Cudo.. Spróbuj, oceń i pokochaj lub znienawidź 😉

Składniki na 3 osoby:

  • 9 małych młodych ziemniaków
  • 18 plasterków, wędzonego boczku
  • 2 średniej wielkości cebulę
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz kurzy, kaczy lub inny do wysmarowania blachy do pieczenia

Ziemniaki umyj, dokładnie, tak żeby skórka była czysta. Natnij jak na zdjęciu, nie do końca, ale bardzo gęsto. W każde nacięcie, włóż plasterek boczku i cebuli. Oprósz papryką, czosnkiem, solą do smaku. Tłuszczem wysmaruj blaszkę do pieczenia, obficie i grubo. Ułóż na niej ziemniaki i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około 50-60 minut, bez termoobiegu. Serwuj na gorąco jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *