Gruzińskie Ajapsandali, zasmażane warzywa

Gruzińskie Ajapsandali, zasmażane warzywa

Gruzińskie Ajapsandali, czyli tradycyjne, popularne w tym kraju, a raczej w całym tym rejonie danie. Oparte na papryce, pomidorach i bakłażanach. Spotkać je można w kuchni ormiańskiej i azerskiej, ale my jedliśmy ten specjał na Ukrainie. Kucharka była Gruzinką i do tego przemiła, gdyż ez problemu oddała mi swój rodzinny przepis. Trzeba Ci bowiem wiedzieć, że ta potrawa jest jak nasz bigos albo pierogi, w każdym domu nieco inna, niby ta sama a jednak.. 😉 Ta wersja jest genialna, może dla tego że próbowałam go jako pierwsze, za to na pewno weszło na stałe do naszego menu. Polecam , szybkie, proste i bardzo smaczne 😉

składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 mała cukinia ( ja użyłam pół żółtej i pół zielonej)
  • 2 duże papryki szpiczaste w typie Ramiro
  • 2 mięsiste pomidory, dość duże, najlepiej typu pasta, żeby się nie rozgotowały
  • 6-7 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1-2 zielone chilli ( można pominąć, jeśli lubisz łagodne dania)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki gruzińskiej przyprawy chmeli-suneli ( tradycyjna gruzińska, mieszanka drobno zmielonych: bazylii, ostrej papryki,kopru,kolendry,mięty, liścia laurowego,hyzopu,krokosza-w równych ilościach, czasami ze szczyptą szafranu)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wszystkie warzywa pokrój w dowolne, raczej średniej wielkości kawałki. Małe zrobią się paćkowate. Na mocno rozgrzanym oleju najpierw przyrumień cebulę, wyciśnięty praska czosnek i paprykę. Jak lekko się zrumienią dodaj pieczarki, znowu chwilkę podsmaż, a następnie wrzuć bakłażana, cukinię, świeże chilli . Dopraw cukrem,pomidory, chmeli-suneli, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż jeszcze chwile aż warzywa zmiękną ale jeszcze się nie rozpadną . Jakieś około 10  minut co jakiś czas mieszając. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Smacznego !


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *