Kluski śląskie z gulaszem piwnym, pomysł na obiad
Kluski śląskie to pozycja która nigdy się nie nudzi. Bardzo proste do zrobienia z tanich składników, idealnie pasują do mięs w sosach lub gulaszy. Jeśli nie wyjdą Ci idealne w kształcie, to nie problem, ważne żeby były delikatne i mięciutkie 😉 Dzisiejsza wersja jest z gulaszem piwnym. Sam gulasz też nie wymaga specjalnych umiejętności, raczej odrobiny cierpliwości 😉 Duszony na wolnym ogniu z dodatkiem ciemnego piwa i odrobiny miodu, jest niezwykły. Idealny obiad na jesienne dni, które powoli nadciągają .. 😉 Dodatkowy plus tej pozycji to fakt iż łatwo się odgrzewa i smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.
składniki:
kluski śląskie:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- niepełna szklanka skrobi-mąki ziemniaczanej
- 1 średnie jajko
- pół płaskiej łyżeczki soli
gulasz:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
- 1 ciemne, słodkie piwo (300ml )
- 1 szklanka bulionu ( możesz użyć z kostki jak nie masz innego)
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula średniej wielkości
- 4-5 suszonych grzybów (pokruszonych)
- sól, pieprz czarny do smaku
- mąka ziemniaczana z wodą do zagęszczenia sosu
- smalec do podsmażenia mięsa
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu rozgnieć praską, na gładkie puree. Ziemniaki przełóż do miski i uklep. Odbierz z miski około 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, ponownie dołóż podebrane ziemniaki. Wbij jajko, sól i wyrób wszystko na gładką masę. Z wyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
W każdej klusce zrób palcem wgłębienie na sos. W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Mieszaj żeby nie przykleiły się do dna, a gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj jeszcze około 2 minut. Przelej na cedzak i serwuj. Jeśli chcesz użyć ich później, schłodź zimną wodą, żeby się nie skleiły. Czas na gulasz 😉
Mięso pokrój w kostkę dowolnej wielkości. Podsmaż na smalcu, mocno aż porządnie się przypiecze. Ze słabo smażonego mięsa, będzie słaby gulasz 😉 Dodaj posiekaną cebulę i wyciśnięty praską czosnek, smaż jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając do czasu aż cebula zmięknie. Następnie zalej wszystko piwem, bulionem, dorzuć pokruszone suszone grzybki, miód, sól do smaku i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji i obficie dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwuj na gorąco z kluskami śląskimi i buraczkami 😉 Odgrzewany gulasz, robi się jeszcze lepszy, więc spokojnie możesz go przygotować dzień wcześniej 😉 Smacznego!
Wspaniałe i danie, i wykonanie! Jaka szkoda, że nie mam kogoś do pomocy (córka wyjechała), bo już dzisiaj bym sobie nastawiła ziemniaki na kluski śląskie 🙂