Kanapka z ” Jajem „

Kanapka z ” Jajem „

Żeby robić dobre kanapki nie potrzeba w zasadzie przepisu a pomysł . Jest zapotrzebowanie , to od czasu do czasu zamieszczę jakąś propozycję , na głodek 😉 Kanapka z ” Jajem ” to prosta kanapka bardzo syta i smaczna . Zawiera jako główny składnik ,jajko sadzone . Jajko do kanapki warto opiec z obu stron, tak żeby żółtko się ścięło  i przy gryzieniu nie ciekło po brodzie  😉  Doskonała na każdy głodek i duży i mały . Nadaje się także doskonale do zabrania ze sobą w podróż lub do szkoły . 

Składniki :
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 listki sałaty rzymskiej
  • 2 plastry szynki konserwowej
  • 1 gruby plaster ,pomidora malinowego
  • 2 plastry sera żółtego , np Gouda
  • majonez
  • musztarda miodowa
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 malutkie , ostre papryczki z zalewy
  • 2 wykałaczki

Na maśle smażymy posolone i doprawione pieprzem, jajko z obu stron , do momentu aż żółtko się zetnie . Zostawiamy do przestygnięcia . Na jednym kawałku chleba układamy dwa listki sałaty , plaster pomidora – solimy  , jajko oba plastry wędliny i sera . Smarujemy ser majonezem , musztardą i okładamy pozostałą sałatą .

Nakrywamy drugą kromką chleba , spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjechała . Przekrawamy na dwie części , a wykałaczki zabezpieczamy ostrymi , marynowanymi papryczkami . Gotowe , można serwować lub zapakować w folię spożywczą i zabrać do szkoły , czy pracy . Smacznego !




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *