Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina

4.9/5 - (34 votes)

Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina

Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, to bardzo prosta wędlina domowa. Jedna z tych, które udają się każdemu i smakują wszystkim 😉 Dodatkowym jej plusem jest fakt, iż zaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki, surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki i na kanapki . Uwielbiam takie z sosem tatarskim..wiem, tuczące, ale pyszne, a ja jestem ryzykantką, jak utyję będę miała nowe hobby-odchudzanie 😉 Polecam, jak się siedzi w domu to zaczyna się być twórczym.. 😉 I pamiętaj, jeśli tylko możesz „zostań w domu” lub ogranicz wyjścia, dla dobra wszystkich i Twojego własnego .. Spędzaj czas z rodziną lub kochanym zwierzakiem, rób to na co do tej pory brakowało Ci czasu, czytaj, odsypiaj, jak świat znowu ruszy, będziesz Miał pozytywnie naładowane baterie, będziesz jak króliczek Duracell- niepokonany  😉 Trzymaj się cieplutko i zdrowiutko, a ja siedzę w domu i tworzę dla Ciebie.. 😉

składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki
  • 0,5 kg dowolnego mięsa drobiowego bez kości i skóry (udka,piersi,może być indyk lub kaczka)
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka ostrej, mielonej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 😉
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 jajko, duże
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki wody

dodatkowo:

  • olej rzepakowy

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego startą na tarce cebulę, wyciśnięty praską czosnek, mieloną paprykę wędzoną i zwykłą, sól, cukier, kminek,bułkę tartą, wodę, jajko. Mięso drobiowe pokrój w średniej wielkości kawałki i także dołóż do miski. Wszystko wyrób na gładką masę. Uformuj  klopsa w taki sposób, żeby było go wygodnie kroić na kanapki 😉 Polej dłonie olejem i natrzyj nimi wierzch klopsa. Włóż do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 C bez termoobiegu, grzałki góra-dół, przez około 1,5 godziny.



Serwuj na gorąco jako składnik dania głównego lub wstaw do lodówki na noc i używaj jako wędliny do kanapek. Ta druga opcja jest w naszym domu, zdecydowanie najpopularniejsza, kanapki z plastrem pieczeni i sosem tatarskim z gigantyczną dawką pieprzu otwierają wrota niebios 😉 Smacznego i pamiętaj „zostań w domu” i zajadaj się ze smakiem, nie wychodź , jeśli nie musisz !

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *