Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem

4.9 (98.4%) 25 vote[s]

Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem

Czasem trudno wymyślić coś fajnego i nowego na obiad . Tym razem się udało , tak bynajmniej uważają moi chłopcy 😉 Kotlety mielone w czystej formie są przez nich, dość ciężko przyswajalne , nie wiem dlaczego ja je uwielbiam . Najbardziej oczywiście na zimno do kanapki ..mniam 😉 Wracając do mielonych wieprzowych z dodatkiem ryżu i koperku , o to już dla chłopaków inna bajka . Wsuwają ,że tylko uszy się trzęsą , uważają je za naprawdę pyszne . Jak to mów mój starszy syn ” są dobre bo nie czuć ich wieprzem ” 😉 Dokładnie , koperek skutecznie aromatyzuje kotleciki na tyle ,że są zjadliwe nawet dla przeciwników tego mięsa . Polecam , smaczne , tanie i szybkie 😉 

składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 szklanka ryżu , ugotowanego na rosole lub bulionie
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej  mielonej papryki
  • sól , pieprz do smaku
  • dodatkowo :
  • bułka tarta do obtoczenia

Mięso przekładamy do miski , dodajemy do niego jajko , ugotowany ryż , bułkę tartą , mleko . Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy ,paprykę, gałkę , wyciśnięte praską ząbki czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cebulę . Na koniec miód , posiekany koperek , sól i pieprz do smaku . Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę . Dzielimy na porcje i z każdej formujemy małe kotleciki . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju , na niezbyt dużym ogniu  , aż zrobią się rumiane . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Na zimno też są pyszne 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *