Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd

4.9 (97.27%) 44 vote[s]

Kotlety mielone w sosie , domowy obiad ze słoika na wyjazd

Jak wiadomo ogromna rzesza Polaków i nie tylko ,pracuje za granicą lub w innych częściach Polski  . Ta słoikowa ekipa , zabiera ze sobą z domu zawsze jakieś słoiki , które ułatwiają życie na obczyźnie . Wystarczy otworzyć, podgrzać w mikrofalówce lub garnku i gotowe . Ciepły zdrowy posiłek , pachnący domem 😉 Warto przygotować takie danie ,nawet jeśli nie wyjeżdżamy . Zamknięte w lodówce postoi do dwóch miesięcy i może służyć jako awaryjny obiad , kiedy nie ma czasu lub dopada Was głód . Proste i smaczne 😉

Składniki na 4 szt 0,5 l słoiki  :

kotlety :

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 posiekane i usmażone na złoto cebule
  • 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • sól , pieprz do smaku
  • smalec wieprzowy lub wołowy do smażenia ( z olejem krócej się przechowują )

sos :

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 3 cebule
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej musztardy ( bawarska, miodowa , figowa )
  • 100 ml śmietany kremówki , słodkiej
  • sól , pieprz do smaku
  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
  • pęczek koperku

Kości wieprzowe opiekamy w piekarniku razem z obraną cebulą i czosnkiem , przykryte folią aluminiową  . Jak mocno zbrązowieją przekładamy wszystko do garnka , zalewamy wodą. Im bardziej spieczone , tym lepszy sos o bardziej wyrazistym smaku i kolorze . Około 2 l dodając sól do smaku . Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem , około 2 godzin . W razie potrzeby można uzupełnić odparowaną wodę . Po tym czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy  .  Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku .



Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę . Po tym czasie formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na smalcu . Usmażone kotlety na gorąco przekładamy do słoików . Sos doprowadzamy do wrzenia , dodajemy do niego siekany koperek i zalewamy nim słoiki z kotletami . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Tak przygotowane wytrzymują bez szwanku dwa miesiące w lodówce . Polecam po czasie , jak przejdą sosem i przyprawami są naprawdę pyszne 😉 Smacznego !

1 thought on “Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *