Zupa meksykańska

4.9 (98.18%) 11 vote[s]

Zupa meksykańska

Pyszna zupa meksykańska . Nie wiem czy w Meksyku taką gotują , ale wiem że jest niebiańsko dobra . Uwielbiam te smaki . Po prostu meksyk w garnku ..kukurydza , mnóstwo czerwonej fasoli i mielone .. Pycha ! 😉 Jest to jedna z niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne 😉 Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki 😉

Składniki :
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być łagodna
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól do smaku
  • 2 kostki bulionowe wołowe
  • 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej )

Cebulę , seler naciowy  i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli 😉 ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier  i sól do smaku . Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni . Troszkę to trwa 😉 Przekładamy do garnka , zalewamy woda , dodajemy kostki bulionowe , fasolę , marchew pokrojoną w dowolne kawałki i gotujemy około  20 minut .



Następnie dodajemy pomidory z puszki , koncentrat i podsmażoną czerwona paprykę . A także kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy  . Gotujemy do momentu , aż zupa zrobi się jednolita . Około 60 minut . Serwujemy na gorąco , posypaną świeżymi listkami kolendry lub natki pietruszki 😉 Smacznego !

 

 

1 thought on “Zupa meksykańska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *