Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku

Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku

Kotlety po białorusku , są po prostu pyszne . Proste do wykonania , a zarazem naprawdę ciekawe . Farsz niewątpliwie wyróżnia tą potrawę . Jednym z jego składników jest siekane jajko na twardo i dodatkowo ,smażone pieczarki i cebula . To sprawia że kotlety są naprawdę wyjątkowe i pyszne . Polecam , nawet na wielkanocny stół będą , całkiem trafioną pozycją 😉 

Składniki na 4 osoby :

  • 4 grube plastry karkówki , raczej chudej
  • 6-7 pieczarek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku
  • 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 😉
  • 2 szklanki bułki tartej

Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy drobno i podsmażamy do miękkości . Zostawiamy do wystygnięcia . Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich wystudzone , smażone pieczarki z cebulą , mieloną gałkę muszkatołową, tarty ser  , czosnek ,sól i pieprz do smaku . Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu .



Na każdy plaster karkówki , kładziemy  łyżkę farszu , rozprowadzamy  i zamykamy , jak książkę 😉 Dociskamy delikatnie dłońmi . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej , dwukrotnie , ponownie lekko dociskając dłońmi . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , to sprawi ,że kotlety nie będą się rozpadać . Smażymy z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉  Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *