Kurczak z grzybami i warzywa – Wok

Kurczak z grzybami i warzywa – Wok

Kurczak z grzybami z woka i warzywa , to dobry i szybki obiad. Jeden z niewielu posiłków w których mój młodszy syn uznaje warzywa za część jadalną , a nie za zbędną dekorację . Pyszna , szybka potrawa , która zachęca do jedzenia już samym, swoim ,kolorowym wyglądem 😉 Tym razem zrobiłam oddzielnie kurczaka z grzybami i warzywa z woka .Ciemny sos sojowy i grzybowy barwią wszystko na czarno , co nie wygląda korzystnie na talerzu 😉 . Danie wspaniale smakuje uzupełnione smażonym ryżem i pierożkami gyoza .  Polecam , szczególnie że jest to szybka i wspaniała kuchnia 😉 

Składniki na 3 osoby:

kurczak z grzybami :

  • 2 duże , pojedyńcze piersi z kurczaka lub 3 małe
  • mała garść suszonych grzybów Mun ( około 30 g )
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego na drobnej tarce świeżego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chilli , żółta ( jeśli nie lubicie ostrości , można pominąć )
  • sól do smaku

warzywa :

  • 1 cebula
  • 1 czerwona ,papryka cienkościenna , spiczasta
  • garść kolorowej fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 1 mała marchewka
  • 1 kapusta Pak Choi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winogronowego
  • 1 czubata, łyżeczka brązowego , cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ,sosu sojowego jasnego
  • sól , chilli mielone do smaku

dodatkowo :

  • olej do smażenia

Grzyby wkładamy do miski , zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do czasu , aż zmiękną . Następnie kroimy w paski . Kurczaka także kroimy na kawałki , niezbyt duże . Szalotki siekamy , czosnek wyciskamy praską . Do kurczaka dodajemy olej sezamowy , sos sojowy ciemny i grzybowy , miód , starty imbir , czosnek i sól do smaku . Mieszamy , odstawiamy na godzinę . Po tym czasie w rozgrzanym mocno woku , podsmażamy krótko szalotki , wrzucamy kurczaka i odsączone pokrojone grzyby . Cały czas mieszając smażymy na bardzo dużym ogniu do czasu , aż kurczak będzie gotowy . Około 10 minut . Czas na warzywa .



Wszystkie warzywa z listy kroimy w słupki lub paski . Smażymy krótko na mocno rozgrzanym woku z dodatkiem imbiru , czosnku wyciśniętego praską , sosu sojowego, octem ,kolendrą , cukrem  , chilli i solą do smaku . Zdejmujemy z woka jak będą jeszcze al dente czyli lekko chrupiące . Na talerz wykładamy kurczaka z grzybami , posypujemy go cienko pokrojonym chilli . Obok wykładamy warzywa . Serwujemy na gorąco ze smażonym ryżem lub pierożkami gyoza , a najlepiej z oboma dodatkami 😉 Można też podać ,według własnego gustu .  Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *