Łopatka faszerowana grzybami, kotlety

Łopatka faszerowana grzybami, kotlety

Łopatka faszerowana grzybami to idealny pomysł na każdy obiad, świetnie smakuje nawet na zimno..ale wtedy warto mieć pod ręką majonez lub sos tatarski 😉 Za te dwa ostatnie już mi się na blogu oberwało, od jednego z odwiedzających, że jestem dyletantem bez pojęcia o gotowaniu skoro używam majonezu i ketchupu. Cóż, prawda jest taka, że jestem i pasi mi to bo nie ograniczają mnie żadne schematy kuchenne, majonez i ketchup to moje dwie słabości i nie zamierzam z nich rezygnować tylko po to żeby „wyglądać” profesjonalnie 😉 Wracając do łopatki, jest prosty w przygotowaniu i pyszny, można zamiast grzybów leśnych użyć innych dowolnych.

Składniki na 3 osoby:

  • 3 grube plastry łopatki (czyli musi to być kawałek pieczeniowy, jednolity, nie szarpana gulaszowa)
  • sól, pieprz do smaku

farsz :

  • około 0,3 kg, grzybów leśnych-opcjonalnie 😉 (w moim przypadku, obsmażane grzyby ze słoika z jesiennych zbiorów ale mogą być mrożone lub inne świeże takie jak pieczarki).
  • kawałek wędzonej słoniny lub boczku, najlepiej domowego wyrobu ( taki wielkości pudełka zapałek 😉 )
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 płaskiej, łyżeczki otartego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • wieprzowy smalec do smażenia ( może być inny tłuszcz ale najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są na tym 😉 )

Plastry łopatki rozklep tak, żeby każdy z nich dał się złożyć na pół. Dość cienko ale bez przesady 😉 . Każdy dopraw solą i pieprzem, odstaw. Grzyby oczyść, pokrój bardzo drobno inaczej trudno będzie faszerować mięso, tak samo cebulę. Czosnek wyciśnij praską i dodaj do cebuli. Na patelni wytop posiekaną słoninę i usmaż na niej grzyby z cebulą, czosnkiem, miodem, tymiankiem. Do momentu aż się zrumienią, a cebulka całkiem zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw do wystygnięcia.



Wystudzony farsz układaj na jednej stronie mięsa i przykrywaj drugą. Tak jakbyś zamykał książkę. Ile farszu Masz dać ? Tyle ile lubisz 😉 Dociśnij każdy kotlet dłońmi, żeby pozbyć się powietrza i zlepić. Obtaczaj jak kotlety schabowe w roztrzepanym jajku i bułce tartej, lekko dociskają dłońmi. Czynność powtórz dwukrotnie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron do momentu, aż panierka zrobi się złocista i chrupiąca. Serwuj na gorąco do obiadu lub na zimno, pokrojone na kanapki 😉 Smacznego !

1 thought on “Łopatka faszerowana grzybami, kotlety”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *