Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika

Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika

Meksykański garnek na wyjazdy, idealne domowe jedzenie do słoika. Poświęcenie które poniesiesz na przygotowanie tego dania, odpłaci się w momencie , kiedy albo z braku czasu, lub też z powodu wyjazdu zapragniesz szybkiego posiłku. Szybkiego ale smacznego i domowego 😉 Wtedy wystarczy otworzyć słoik i wylać jego magiczną zawartość na talerz, wstawić do mikrofalówki i .. obiad, kolacja lub jakikolwiek posiłek gotowy. Smacznie, zdrowo i na pewno lepiej niż gotowce ze sklepu, choćby nie wiem jakie „bio” Ci wciskali, to domowe jedzonko jest najlepsze 😉 Miłość i troska zamknięta w słoikach 😉

składniki  na około 5- 6 słoików o pojemności 1 litra :

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 8-9 pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy ( 300 g )
  • 2 duże czerwone papryki grubościenne
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka fasoli pinto lub białej zwykłej
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka, płaska mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 😉
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • sól do smaku
  • smalec wieprzowy

 

Mięso z łopatki pokrój w średniej wielkości kawałki i mocno zrumień na smalcu , tak aby porządnie się przysmażyły 😉 Przełóż do garnka. Pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek, zrumień na smalcu i przełóż do garnka z wieprzowiną. Używaj do smażenia wszystkich składników, tej samej patelni, gdyż chodzi o to by wszystkie składniki „dostały” szczyptę smaku od innych. Na patelnię na której smażyłeś, wysyp kumin i chwilę podpraż, jak zacznie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy i przesmaż go około 2-3 minut. Zalej całość wodą, wymieszaj i przelej do garnka, dokładnie silikonową łopatką zbierając wszystko z patelni. Garnek z zawartością uzupełnij wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki, ale żeby nie zaczęły pływać. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, do czasu aż mięso zacznie się robić miękkie.



Następnie dodaj pokrojony seler naciowy, paprykę  i odcedzone z zalewy : obie fasolę i kukurydzę. Dopraw cukrem, mieloną kolendrą, papryką solą do smaku. Gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie, przełóż wszystko do czystych słoików i zakręć, ustawiając wieczkiem do dołu. Zostaw do ostygnięcia. Jeśli zamierzasz przechowywać  w lodówce to już nic więcej nie musisz z nimi robić. Natomiast jeśli słoiki mają stać dłuższy czas bez lodówki, to przez trzy kolejne dni, musisz je pasteryzować w temperaturze 100 C w piekarniku. Ustawione wieczkiem do góry na ręczniku lub innym materiale zapobiegającym styku z blachą.  Pierwszego dnia pasteryzacja trwa 30 minut, drugiego i trzeciego dnia po 20 minut. Tak przygotowane danie może stać w temperaturze pokojowej przez około 2-3 miesięcy. Pamiętaj że słoiki nie mogą stać na słońcu tylko w szafce lub kartonie 😉 Smacznego !

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika”

    1. No tak, szybciej piszę niż myślę, już poprawiłam. Dodaj w tym samym czasie co seler naciowy i fasolę z puszki 😉 Dziękuję za wyłapanie błędu 😉 Pozdrawiam serdecznie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *