Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu

Rate this post

Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu

Pieczone przepiórki goszczą u nas ostatnio tak samo często jak kurczak . Hodowla tych malutkich ,bardzo smacznych , sympatycznych ptaszków jest prosta i nie kłopotliwa . Dodatkowo zajmuje mało miejsca więc z przyjemnością trzymamy je w naszym mikrogospodarstwie 😉  Jedyna trudność w przygotowaniu tego dania polega na fakcie ,że nie wszyscy mają własne wino z owoców czarnego bzu . Chociaż wiele osób je robi , więc można popytać po znajomych i pewnie się znajdzie 😉  A naprawdę warto , gdyż aromat sosu jest niepowtarzalny i doskonale współgra z ciemnym , delikatnym przepiórczym mięsem . Polecam bo w życiu ważne są też przyjemności i czasami warto sobie dogadzać 😉 

Składniki na 2 osoby:

  • 6 szt przepiórek , niestety są małe i jeśli ma to być danie główne nie może być mniej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sól do smaku
sos :
  • 3 szklanki wina z owoców czarnego bzu , półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól , pieprz do smaku

Przepiórki płukamy , dokładnie oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Rozcinamy na plecach , rozkładamy zalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej 2-3 godziny .Po wyjęciu z wina , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . Masło , musi być miękkie mieszamy z czosnkiem . Pod skórę na piersiach upychamy kawałki masła . Resztę mieszamy z miodem i smarujemy wierzch ptaszków .. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C .



W międzyczasie przygotujcie sos . Na patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną  . Dolewamy wino w którym siedziały wcześniej przepiórki  . Jak się zacznie gotować , dodajcie masło , miód , wyciśnięty praską czosnek . Mieszając , gotujcie aż wino częściowo odparuje a sos samoistnie się zagęści . Redukcja troszkę trwa . Na koniec blendujemy całość na gładki sos ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Pieczone przepiórki układamy na talerzu i polewamy sosem . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Świetnie pasują belgijskie frytki 😉 . Smacznego ! .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *