Placki warzywne po romsku

Placki warzywne po romsku

Placki warzywne o tej porze roku to najczęstszy gość na naszym obiadowym stole . Obfitość świeżych warzyw , a szczególnie cukinii , ziemniaków i marchewki zachęca do ich wykorzystania w kuchni . Proste , tanie danie , a do tego niezwykle smaczne . Placki po romsku serwowane są z gulaszem z udek kurczaka i papryki , ale nie świeżej tylko koniecznie mielonej 😉  Ciekawa i pyszna potrawa . Polecam wypróbować , szczególnie  że jest to bardzo prosty posiłek . 

składniki :

  • 1 średniej wielkości cukinia ( młoda ,  bez komory nasiennej )
  • 3 marchewki
  • 4-5 ziemniaków , młodych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonych liści  kolendry
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól , pieprz do smaku

gulasz :

  • 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry
  • 2 czubate łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki ( dla lubiących pikantne , czubata łyżeczka 😉 )
  • sól do smaku
  • 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 %

Warzywa na placki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ja młode warzywa zawsze tylko myję i ścieram ze skórką , ma ona najwięcej witamin , a jest jeszcze bardzo delikatna więc szkoda się jej pozbywać . Przekładamy do miski , solimy , dodajemy cukier , mieszamy i zostawiamy do momentu , aż puszczą sok . Następnie odciskamy nadmiar soku . Wystarczy wygnieść delikatnie przez gazę . Dodajemy odsączoną z zalewy  kukurydzę ,jajka , mąkę , granulowany czosnek, kolendrę , pieprz do smaku . Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji . Jeśli placki są zbyt luźne można dosypać więcej mąki , byle nie za dużo bo nie będą chrupiące .



Smażymy na oleju z obu stor do momentu aż zrobią się chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Mięso z udek kroimy w małe kawałeczki . Cebulę siekamy w dowolne kawałki . Mięso z cebulą podsmażamy na patelni , jak już zacznie się rumienić , a cebula zmięknie , wsypujemy oba rodzaje papryki i smażymy mieszając około minutki . Następnie wlewamy śmietanę , doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu , aż sos pięknie się zagęści . Serwujemy na gorąco z chrupiącymi plackami warzywnymi 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *