Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie

Polędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie

Polędwiczki drobiowe to jeden z lepszych kawałków mięsa . Trudno je schrzanić i zazwyczaj w parę minut można wyczarować z nich doskonałe danie . Najbardziej popularne są panierowane ale czas coś zmienić 😉 Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie miodowo musztardowym to poezja smaku .. Tego po prostu trzeba spróbować 😉 

składniki na 3 osoby :

  • 6 polędwiczek drobiowych
  • sól do smaku

sos musztardowo-miodowy

  • 3 łyżki słodkiej musztardy miodowej ( ja używam Roleski )
  • 2 łyżki musztardy horcice ( firmy Devely )
  • 4 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki mąki , płaskie
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 100 ml mleka
  • sól , biały pieprz do smaku

Do rondelka wkładamy masło , wsypujemy mąkę . Dodajemy oba rodzaje musztardy i miód . Wszystko podgrzewamy ciągle mieszając do czasu , aż składniki połączą się w gładką masę . Teraz stopniowo , nie przestając mieszać i podgrzewać dolewamy śmietankę , następnie mleko . Doprowadzamy do wrzenia . Gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka 😉  Wyłączamy gaz i dodajemy czosnek , pieprz oraz sól do smaku . Połowę gorącego sosu wylewamy na naczynie do zapiekania .



Układamy na nim posolone do smaku , surowe polędwiczki i zalewamy resztą gorącego sosu . Polędwiczki są tak delikatne ,że wystarczy teraz wstawić całość do piekarnika pod górna grzałkę i nastawiając temperaturę na 200 C , zrumienić wierzch . Mięso dojdzie samo zanim wierzch się upiecze , a ten trik pozwala zachować soczystość polędwiczek 😉  Jeśli piekarnik posiada funkcję opiekania to doskonale się ona sprawdzi w tym przepisie 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *