Portorykańska zapiekanka

Rate this post

Portorykańska zapiekanka 

Kuchnia Portorykańska jest u nas słabo znana , ja także nie jestem specjalistą w tej dziedzinie . Poniższy przepis  jest dość klasycznym , wykorzystuje jeden z najpopularniejszych w tamtym rejonie świata składnik, jakim jest frijoles negros – czyli czarna fasola , u nas rzadko używana . Fasola ta jest bardzo smaczna , ma niestety wadę , gdyż barwi potrawy na szary kolor i trzeba ją płukać przed dodaniem do pozostałych składników lub polubić ten kolor ( starej wątroby 😉 ) . Z uwagi na bogate wartości odżywcze i unikalne właściwości , warto ją jednak włączyć do swojej diety , a taka zapiekanka może być dobrym początkiem . Danie smakuje naprawdę wyśmienicie i apetycznie wygląda . Polecam poszukiwaczom smaku 😉 

zapiekanka portorykańska

Składniki :

  • 1,5 szklanki frijoles negros ( ziarna czarnej fasoli )
  • 1 szklanka ciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje )
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • kilka pieczarek około 8 szt
  • 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro
  • garść kiełków rzodkiewki 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego
  • około 150 g żółtego sera do utarcia
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego

IMG_3406IMG_3413

Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy 😉  ) . Odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia, układamy warstwami, najpierw wymieszane ziarna fasoli i ciecierzycy , następnie pieczarki z cebulą , paprykę , marchewkę ,cukinię i całość polewamy pomidorami z puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi 😉 Smacznego !

IMG_3414IMG_3416

 

2 thoughts on “Portorykańska zapiekanka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *