Schab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym

Schab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym

Schab z wyszynkiem z serem szynkowym i oczywiście szynką , to taka modyfikacja … Troszkę z cordon blue , a trochę ze schaboszczaka .. a co tam jak kombinować to międzynarodowo i z rozmachem 😉 Pyszna potrawa , a już genialnie smakuje w niej właśnie ser topiony w plastrach , szynkowy . Genialny , cały smak i efekt potrawy to właśnie zasługa tego serka . Genialnie proste , szybkie w wykonaniu , nieco mniej nudne niż zwykły kotlet klepany .. 😉 Polecam ! 

składniki na 3 kotlety :

  • 3 grube plastry schabu ( takie około 2 cm  )
  • 6 plasterków sera topionego z szynką  ( np. hohland, lactima itd )
  • 3 duże plastry szynki włoskiej ( np. Krakus )
  • czosnek granulowany , sól , pieprz do smaku

dodatkowo :

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia

Schab rozklepujemy średnio cieńko . Ma utworzyć spory kawał kotleta . Solimy , pieprzymy , doprawiamy obficie granulowanym czosnkiem do smaku . Układamy na każdym plaster szynki i dwa plasterki sera , złożone na połówki , żeby nie wyciekł podczas smażenia . Składamy na pół jak byśmy zamykali książkę ( patrz foto 😉 )  Dociskamy dłońmi , żeby zamknąć brzegu i ścisnąć wszystko co w środku .



Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Umieszczamy na około 30 minut w lodówce ,żeby mięso stężało , wtedy przy smażeniu nie rozpadnie się . Smażymy na dość głębokim oleju , najlepiej rzepakowym . Kiedy kotlety będą rumiane z obu stron , zdejmujemy z patelni , odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy na gorąco . Ser powinien , wypływać lawą z kotleta , taki jest najlepszy…  😉 Smacznego !

 

1 thought on “Schab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *