Sycylijska potrawka z kurczaka

4.9 (97.5%) 8 vote[s]

Sycylijska potrawka z kurczaka

Sycylijska potrawka z kurczaka to genialnie prosty i smaczny obiad. Gęsty aromatyczny sos pomidorowy gra tu pierwszy plan , do tego zioła i soczyste udka bez kości i skóry .. Poezja , a dodatkowo dość niskokaloryczne i zdrowe . Polecam taki posiłek na upalne dni . Potrawka doskonale daje się odgrzewać , nie tracąc nic na jakości , a to sprawia ,że można ją przygotować nawet dzień wcześniej . Uwielbiam takie dania , które ułatwiają życie 😉 

składniki na około 3 osoby:

  • 0,5 kg udek bez kości i skóry
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 4 łyżki gęstej pasaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów , płatki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego , zmielonego rozmarynu
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól , ostra papryka do smaku
dodatkowo :
  • oliwa do smażenia
  • świeża bazylia do posypania

Udka płuczemy pod zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku  i podsmażamy na oliwie . Jak się mocno zrumienią dodajemy siekane szalotki ,i wyciśnięty praską czosnek . Smażymy jeszcze chwilę , do momentu aż szalotka zmięknie i się lekko podsmaży . Dodajemy pomidory z puszki , passatę i wszystkie zioła oraz cukier i ocet balsamiczny . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku , dusimy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , aż mięso zmięknie . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami obficie posypaną świeżą bazylią . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *