„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej

Rate this post

„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej

Szufladki z indyka, pełne są mozzarelli i pesto , doskonałe połączenie 😉 Pierś z indyka jest dobrym mięsem , dla niektórych mega dobrym , my wolimy kurczaka , ale dobrze zrobiona jest oczywiście pyszna . Dietetyczne właściwości w połączeniu z zawartością białka i… tak dalej , o tym poczytajcie na blogach, dedykowanych zdrowemu odżywianiu 😉 Ja jestem od rzeczy pysznych 😉 Nieźle dzisiaj pojechałam ..ha , ha , a tak poważnie, to po prostu dzień pochmurny i jakoś wstęp ciężko idzie… , więc lepiej przejdę do przepisu 😉 

Składniki na ok 4 osoby :
  • 0,5 kg piersi indyczej
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 4 łyżeczki czerwonego pesto
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól , pieprz do smaku
  • olej do smażenia





Pierś indyczą kroimy na cztery , dość grube plastry , które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Każdy plaster , solimy , pieprzymy ,smarujemy łyżeczką pesto . Układamy kawałek mozzarelli ( podzielona na cztery dość grube plastry 😉 ) dokładnie , jak skarpetki w szufladzie ( dlatego „szufladki” 😉 ) dociskamy . Uważnie , żeby mozzarella nie zjechała , obtaczamy w roztrzepanych jajkach ( jak schabowy 😉 ) , następnie w bułce tartej . Za każdym razem dociskając lekko panierkę . Odkładamy na 20 minut do lodówki , żeby zesztywniały . Smażymy na rozgrzanym oleju , z obu stron , do momentu aż szufladki staną się złociste . Podajemy na gorąco , tak żeby ser był ciągnący przy krojeniu 😉 A z czym , to już sami zdecydujcie . Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *