Żeberka w sosie własnym, jasnym – domowy obiad ze słoika
Kolejna pozycja z cyklu dania na wyjazdy . Żeberka w sosie własnym , to doskonały pomysł., a ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam je z dzieciństwa , od zawsze były i są pyszne , proste , bez dziwacznych dodatków… 😉 .Mój M. niedawno wyjechał do pracy, więc przygotowałam mu tym razem, kilka nowości . Tak żeby miał ze sobą coś pysznego , domowego na bardziej zabiegane dni . Takie żeberka spokojnie, mogą w lodówce stać około dwóch miesięcy . Dłużej u nas nigdy nie przetrwały 😉 Są po prostu pyszne , delikatne , rozpływające się w ustach z aromatycznym sosem. Tylko otworzyć słoik i podgrzać , czy może być coś bardziej wygodnego 😉 No i pysznego , plus dwa ziemniaczki i buraczki…mniam 😉
Składniki na 5 słoików 1 l :
- 2 kg żeberek wieprzowych ekstra mięsnych
- 3-4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu worcester lub maggi
- 1 łyżeczka , płaska czosnku granulowanego
- 3 łyżki śmietany , słodkiej
- 2 łyżki smalcu
- mąka pszenna , rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
- sól , pieprz do smaku
Żeberka dzielimy na kawałki – paski . Każde obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się pięknie przyrumienią. Nie mogą być blade , smak to właśnie pięknie zrumienione mięso . Przekładamy do garnka , patelnię polewamy wodą , doprowadzamy do wrzenia i zawartość dodajemy do żeberek . Może nie najzdrowsze ale to właśnie cały aromat sosu 😉 Raz grzeszny tłuszczyk Was nie zabije , ja żyję mam się dobrze i nie walczę z nadwagą , a uwielbiam ten przepis 😉 Ok , działamy dalej . Żeberka podlewamy wodą do połowy ich wysokości , , nie mają pływać , nie robimy zupy . Wlewamy sos worcester ( lub maggi ) , dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie , sól do smaku .
Nakrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas uzupełniając odparowującą wodę , przez około 2,5 – 3 godziny na małym ogniu . Po tym czasie , doprawiamy sos pieprzem , śmietanką i na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Gorące żeberka umieszczamy w wyparzonych słoikach i zalewamy sosem . Zakręcamy , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tak przygotowane , przechowywane w lodówce wytrzymują dwa miesiące . Wystarczy otworzyć , podgrzać i serwować z ziemniakami i tartymi buraczkami;) Smacznego !
i bądź tu człowieku na diecie, jak takie pyszności cię atakują
Rewelacyjny przepis. Żeberka wyszły pysznie. Bardzo dziękuję ❤️
W przepisie podane jest, że żeberka mają być zanurzone do połowy,a nie pływać. Jak to zrobić jeżeli chcę zrobić ich większą ilość ?
Pozdrawiam