Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku
Kiełbasa regionalna opiekana w piekarniku, to świetny sposób na pyszne i zdrowe wędliny jeśli nie dysponujesz własną wędzarnia lub nie chce ci się jej odpalać, jak mi ostatnio 😉 Pyszna, prosta i niezwykle smaczna. Moi domownicy zgodnie zagłosowali że wędlinka jest jedną z najlepszych w ostatnim czasie. Chyba wędzonki nieco się przerobiły..cóż przyjdzie jesień znowu się z nimi przeproszą. Jakoś jesienią wędzone jest pyszniejsze, a wiosną pieczone lub parzone.. 😉 Polecam, jeśli masz piekarnik to jest coś co powinieneś wypróbować. Oczywiście nie jest to full profesjonal tylko domowy hand-made, więc kiełbacha jest taka jaką lubimy, a nie jaka być powinna według podręcznika 😉
składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej, najlepiej ciut tłustej (najlepiej żeby to nie była kulka, tylko ta gorsza część, zdecydowanie wędlina będzie wtedy lepsza)
- 0,5 kg świeżego boczku bez skóry i kości
- 1 łyżka mielonych ziaren gorczycy
- 2 łyżki ostrej, mielonej papryki
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej
- 0,5 szklanki, zimnego rosołu
Boczek mielimy dwukrotnie na sitku „8” , szynkę kroimy w kawałki około 1-2 cm . Wszystko mieszamy z sola i zostawiamy na dobę w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Po tym czasie dodajemy przyprawy, sól , cukier, wodę ( lub rosół ). Mieszamy wytrwale, co najmniej 4-5 minut az masa zacznie robić się kleista i zwarta. Masą nabijamy flaki dowolnej grubości, ja miałam akurat takie do kiełbasy śląskiej i wyszła genialnie. Mogą być też grubsze, wtedy tylko czas opiekania musisz sobie dostosować samodzielnie. Kiełbasę odwieś na kilka godzin w chłodne miejsce żeby osiadła i obeschła.
Następnie ułóż w piekarniku wygrzanym do 150 C, na kratce lub ruszcie, po środku, tak żeby pojedyncze kiełbaski się nie stykały ze sobą Opiekamy około 30-40 minut, co 15 minut obracając pęta kiełbasy na inna stronę. Jeśli użyłeś flaków do kiełbas śląskich, czyli tych cienkich. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odwieszamy powtórnie w chłodne miejsce do ostygnięcia na dobę lub testujemy na gorąco 😉 . Jeszcze taka wskazówka, nie nabijaj zbyt ciasno flaków, bo podczas pieczenia mogą zacząć pękać. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa. Idealna na zimno i na gorąco. Smacznego !