Filet z kurczaka w sosie tymiankowo serowym

Filet z kurczaka w sosie tymiankowo serowym

Pyszny filet z kurczaka w sosie tymiankowo serowym to bardzo prosta i naprawdę smakowita potrawa dla każdego , kto nie liczy kalorii 😉 Niestety ser ma tą drobną, złośliwość w sobie ,że oprócz ogromnej ilości smaku i aromatu zawiera także nieprzebrane ilości kalorii … Cóż od czasu do czasu , na pewno nie uczyni z nas grubasów 😉  A jak przyjdzie zapłacić za grzechy jakimś zbędnym kilogramem , przynajmniej będziecie mieć pewność ,że było warto . Polecam , szczególnie dzieci uwielbiają taki sposób serwowania kurczaka , no bynajmniej moje , ja zresztą też … 😉

składniki dla 3 osób :

  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 1 szklanka startego, żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • mniej niż pół kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mleko
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • mały pęczek , świeżego tymianku

Filety płuczemy pod zimną wodą . Osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy pieprzem , solą i rozgniecionym praską czosnkiem . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie obsmażamy na patelni na złoty kolor z obu stron . Mają być złociste , nie muszą być dopieczone 😉 Układamy luźno w formie do zapiekania i posypujemy suszonym tymiankiem. Do rondelka wkładamy masło , wsypujemy gałkę muszkatołową , mąkę i podgrzewamy mieszając , do czasu aż powstanie gładka masa .

Powoli , ciągle mieszając ,wlewamy mleko , małymi porcjami , do czasu aż sos uzyska gęstą ale ciągle lejącą ,  konsystencję . Troszkę tak na oko , ale inaczej się nie da 😉 Do gorącego sosu wsypujemy oba sery , solimy do smaku  i mieszamy , ciągle podgrzewając tak długo , aż ser całkowicie połączy się z sosem . Szalotki i pieczarki siekamy drobniutko , solimy do smaku , podsmażamy na złoto i dodajemy do sosu . Sosem , zalewamy obsmażone wcześniej filety i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Zapiekamy około 10-15 minut w zależności od wielkości filetów . Serwujemy na gorąco , obficie posypane siekanym, świeżym tymiankiem i pieprzem . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *