Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis

5 (100%) 6 vote[s]

Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis

Kopytka , kto ich nie zna 😉 Są pyszne i proste do zrobienia . Smakują świetnie z gulaszem lub jako dodatek do mięsa . Genialne będą też dla amatorów kuchni wegetariańskiej , gdyż zaserwowane z warzywami , czy sosem pomidorowym z parmezanem będą hitem . Ale co by nie mówić najsmaczniejsze są odsmażone . Bynajmniej w takiej wersji najbardziej smakują moim chłopakom i to nie ważne do czego podane , istotne ,żeby były chrupiące 😉 Polecam , smaczne , tanie danie .

Przepis na około 3-4 osoby :
  • kilogram ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • mąka do podsypywania podczas formowania
  • sól do smaku

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej . Gotujemy zwyczajnie jak do obiadu w osolonej wodzie . Po wystygnięciu przeciskamy ziemniaki przez praskę , najlepiej dwukrotnie . Jeśli nie macie praski można użyć tłuczka ale zajmie to więcej czasu i mogą się trafiać grudki 😉 Dodajemy mąkę , jajko i natychmiast wyrabiamy na gładkie ciasto . Ciasto będzie się troszkę lepić do rąk , taki jego urok 😉 Nie należy dodawać zbyt dużo mąki bo kopytka wyjdą twarde , można troszkę więcej ale ostrożnie i z umiarem . Dzielimy je na małe porcje ,żeby łatwiej było formować i kładziemy na wysypanym mąką blatem .



Z każdej porcji robimy długi wałek , o średnicy trochę mniejszej niż chcemy wielkość docelową kopytek . Tniemy pod kątem , przesypujemy mąką . W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i na taką wrzucamy kopytka . Gotujemy około 2 -3 minut od wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sitko i studzimy zimną wodą . Po ostudzeniu można już je podsmażyć , najlepiej na kaczym smalcu ale może być też olej 😉 Takie smażone z chrupiąca skórką są po prostu przepyszne 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *