Galette z rybą , szparagami i pieczarkami

Galette z rybą , szparagami i pieczarkami

Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe kondoniki dla pewności 😉  Okazało się jednak że niepotrzebnie panikowałam , utrzymała fason doskonale , sama i do tego ładnie się „zawinęła ” do środka 😉 Galette od tarty i kiszu różni się przede wszystkim tym ,że do jej upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … 😉 Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może 😉 Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco i na zimno . 

składniki 2 szt galette  :

ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka smalcu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
farsz :
  • 1 duży , mrożony filet z pangi lub innej ryby
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
sos :
  • 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj 😉 )
  • 2 duże jajka
  • sól , biały pieprz do smaku

dodatkowo :

  • koperek do posypania

Składniki na ciasto mocno schładzamy w lodówce . Następnie umieszczamy w misce , smalec siekamy i całość wyrabiamy na gładkie ciasto . Formujemy kulę , owijamy folia aluminiową i umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę . Szparagi kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie . Odstawiamy do ostygnięcia . Pieczarki kroimy , solimy i podsmażamy na maśle , aż staną się złociste . Cukinię kroimy w kostkę , wrzucamy na rozgrzane masło , doprawiamy sola , cukrem , gałką muszkatołową i czosnkiem . Smażymy na złoty kolor . Cukinia sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku więc najbardziej trzeba ją „wzbogacić ” 😉 Także odstawiamy do ostygnięcia . Jajka miksujemy z wystudzonym beszamelem . Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem .



Rybę rozmrażamy ii dzielimy na średniej wielkości kawałki . Wyjmujemy ciasto z lodówki dzielimy na dwie części . Każdą wałkujemy na okrągły placek , cienko , tak na około 3 mm . Najlepiej rozbić to przez papier do pieczenia , nie będzie się tak lepić  . Brzegi unosimy i sklejamy , tworząc swego rodzaju miskę z ciasta . Wkładamy do lodówki na około godzinę . Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C ( góra i dół ) . Wyjmujemy miseczki z ciasta i napełniamy farszem w którym układamy kawałki surowej ryby. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu aż galette się zrumieni , a farsz całkowicie zetnie . Serwujemy na gorąco lub zimno udekorowaną odrobiną beszamelu i sporą ilością kopru . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *