Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym

5 (100%) 6 vote[s]

Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym

Pyszne gołąbki z młodej kapusty , faszerowane delikatnym mięsem drobiowym . Do tego wszystkiego ekstrawagancki sos o delikatnym smaku z nutką masła i śmietany . Bardzo nie typowe danie ale niezwykle smaczne . Polecam , jest to lekka wersja . Jeśli jeszcze sami zmielicie kurczaka , na pewno będzie to też zdrowa potrawa 😉 Polecam szczególnie dla dzieci , moim bardzo smakowały , nawet młodszy , który nie lubi kapusty zjadł . Oczywiście najpierw dokonał dokładnego oddzielenia kapusty od mięsa i sosu , ale reszta już w zupełności go zadowoliła 😉 

składniki :

  • 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 2 udka bez skóry
  • 1 główka kapusty
  • 1,5 szklanki ugotowanego na rosole  ryżu
  • 2 – 3  szalotki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 kostki bulionowe , drobiowe
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kotek rosołowych )
  • mąka pszenna , rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
  • pęczek koperku do posypania

Udka okrawamy z mięsa . Mięso z udek  i filety  mielimy maszynką na sitku o grubych oczkach . Dwukrotnie przepuszczamy mięso przez sito . Można użyć gotowego mięsa mielonego drobiowego , ale ono ma zawsze niezdrowo „wzbogacony” skład , więc lepiej zrobić swoje 😉  . Przekładamy do miski , dodajemy jajko , ketchup , pokruszone kostki bulionowe , gałkę muszkatołową , starte na tarce o grubych oczkach szalotki , sól  i pieprz do smaku . Na koniec wsypujemy gotowany ryż i wyrabiamy całość na zwartą masę . Główkę kapusty spażamy i zdejmujemy z niej liście , kiedy lekko zmiękną .



Po ostudzeniu , każdy liść napełniamy farszem mięsnym i zwijamy jak każde gołąbki . Gotowe gołąbki  układamy w głębszym garnku na roztopionym maśle i chwilę podsmażamy . Następnie zalewamy rosołem , nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości .  Na końcu wlewamy śmietankę , zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Doprowadzamy do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku , wyłączamy gaz i możemy serwować . Podajemy na gorąco , posypane świeżo siekanym koperkiem . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *