Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku
Kotlety po białorusku , są po prostu pyszne . Proste do wykonania , a zarazem naprawdę ciekawe . Farsz niewątpliwie wyróżnia tą potrawę . Jednym z jego składników jest siekane jajko na twardo i dodatkowo ,smażone pieczarki i cebula . To sprawia że kotlety są naprawdę wyjątkowe i pyszne . Polecam , nawet na wielkanocny stół będą , całkiem trafioną pozycją 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 grube plastry karkówki , raczej chudej
- 6-7 pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku
- 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 😉
- 2 szklanki bułki tartej
Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy drobno i podsmażamy do miękkości . Zostawiamy do wystygnięcia . Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich wystudzone , smażone pieczarki z cebulą , mieloną gałkę muszkatołową, tarty ser , czosnek ,sól i pieprz do smaku . Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu .
Na każdy plaster karkówki , kładziemy łyżkę farszu , rozprowadzamy i zamykamy , jak książkę 😉 Dociskamy delikatnie dłońmi . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej , dwukrotnie , ponownie lekko dociskając dłońmi . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , to sprawi ,że kotlety nie będą się rozpadać . Smażymy z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !