Kotlety z udźca indyka

Rate this post

Kotlety z udźca indyka

Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł , na udo bez kości i skóry . Rozbijanie mięsa bardzo je zmiękcza a wyśmienity smak pozostaje . Kotlety te są bardziej soczyste i „dzikie” w smaku niż te z piersi kurczaka lub schabu 😉 Polecam naprawdę fajny przepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę 😉 

Składniki na 5 osób:
  • 1 kg udźca indyka bez kości i skóry
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • sól , pieprz do smaku
  • smalec lub olej do smażenia




Mięso kroimy na kawałki , najlepiej wzdłuż ścięgien . Powstaną zgrabne małe kotleciki . Następnie każdy kawałek rozklepujemy tłuczkiem do mięsa z obu stron . Solimy , pieprzymy . Obtaczamy  jak schabowe w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Na smalcu wychodzą bardziej chrupiące  . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Na zimno doskonale smakują na kanapkach z sosem majonezowym i korniszonem 😉 Smacznego !

1 thought on “Kotlety z udźca indyka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *