Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem

Rate this post

Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem

Makaron , niezwyciężone danie rodem z Włoch , ratujące nam życie nie raz w tygodniu 😉  Sos a’la Arrabbiata , to nie klasyk , ale bardzo się na nim opiera . Zawiera cały szkielet oryginału czyli , chilli ,pomidory , oliwę , czosnek i świeżą bazylię . Modernizacją jest dodatek piersi z kurczaka i parmezanu . Ten ostatni w niektórych rejonach Włoch może i by się jeszcze wybronił 😉 Cóż , czy oryginał czy luźna interpretacja , mało istotne jeśli budzi zachwyt moich domowników . W szczególności dwóch ,ostrych i bezwzględnych , krytyków kulinarnych jakimi są moi synowie . Polecam , naprawdę pyszna potrawa 😉

Składniki :

  • 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka drobno tartego parmezanu
  • 1/2 płaskiej chilli ( w zależności jak pikantne lubicie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość chilli )
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • sól do smaku

dodatkowo :

  • 1 opakowanie makaronu ( dowolnego )
  • świeża bazylii do dekoracji

Filety z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki . Cebulę siekamy . Czosnek wyciskamy praską . N patelni rozgrzewamy oliwę , podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem , jak zmiękną , dodajemy kurczaka . Smażymy do momentu , aż kurczak lekko się zrumieni . Wlewamy pomidory z puszki , doprawiamy solą , suszoną bazylia , chilli i dusimy na średnim ogniu , aż sos zgęstnieje.



Wsypujemy parmezan , mieszamy  . Około 15 -20 minut . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Producent wie najlepiej 😉 Ugotowany ciepły makaron łączymy w garnku z gorącym sosem , mieszamy , wykładamy na talerze . Dekorujemy bazylią w lubianej ilości . Gotowe , serwujcie na gorąco . Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *