Makaron z klopsikami i sosem grzybowym
Makaron z klopsikami i sosem grzybowym to zamknięcie tegorocznego sezonu grzybowego . Wiem że jeszcze grzyby są w lesie , ale mnie już tam nie ma 😉 Cóż trzeba zając się innymi sprawami , a nie tylko latać i oddawać się przyjemnością grzybobrania 😉 Jedno jest niezaprzeczalne , ten sezon był mega , giga udany . Naprawdę takich ilości , nigdy chyba nie udało mi się zebrać . Spiżarka pełna po brzegi , wszędzie słoiczki z suszonymi , marynowanymi , smażonymi … i innymi grzybami leśnymi . Głównie podgrzybki , które uwielbiam 😉 No to czas na makaron , jest obłędny , a chłopcy po prostu się w nim zakochali … Cóż klopsiki , to one są tak magiczne 😉
składniki na 2-3 osoby:
- 1/2 opakowania makaronu fetuccine lub inny
- 1,5 szklanki pociętych na plasterki świeżych podgrzybków ( mogą być inne dowolne leśne grzyby )
- 1 cebula
- 100 ml śmietany kremówki 30 % ( jeśli użyjecie kremówki nie trzeba dodatkowo zagęszczać sosu , śmietana zrobi to bez mąki 😉 )
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy miodowej
- sól , pieprz do smaku
klopsiki :
- 0,4 kg mięsa mielonego wieprzowego , najlepiej z łopatki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/2 startej świeżej cebuli ( na tarce drobniutkich oczkach )
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki zimnej wody
- sól , pieprz do smaku
- mąka pszenna do obtoczenia
dodatkowo :
- 1-2 łyżki drobno utartego parmezanu dobrej jakości
Cebulkę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską , podsmażamy na maśle ,aż się zarumienią . Dodajemy pokrojone w plastry grzyby i smażymy tak długo aż się przypieką .Czyli odparuje to co puszczą i ponownie zaczną wesoło skwierczeć na patelni 😉 Następnie wlewamy śmietankę , dodajemy musztardę , gałkę , cukier, tymianek , sól do smaku . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo , aż sos zacznie gęstnieć , zazwyczaj trwa to kilka minut jeśli śmietana miała 30 % jeśli była chuda trzeba użyć mąki bo sos nie zgęstnieje . Wyłączamy gaz doprawiamy pieprzem odstawiamy .
Składniki z listy na klopsiki umieszczamy w misce , wszystkie oprócz mąki 😉 Mieszamy wyrabiając na gładką masę z której formujemy malutkie kulki wielkości pięciozłotówki . Każdą kulkę mięsna obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron , aż będą złociste i gotowe . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Odcedzamy od wrzątku , zalewamy zimną wodą , ale tak żeby pozostał bardzo ciepły . Makaron łączymy z sosem grzybowym , mieszamy , dodajemy łyżkę parmezanu i ponownie mieszamy . Wykładamy na talerze i dekorujemy klopsikami , warto jeszcze troszkę posypać parmezanem 😉 Serwujemy na gorąco . Smacznego !
Sos wyjątkowo apetyczny
aromatyczne danie;)