Mielone , serowe kotlety z piersi kurczaka

Rate this post

Mielone ,serowe , kotlety z piersi kurczaka

Kurczak , często kości na naszym stole i czasami już wymęcza , więc ciągle , trzeba szukać nowych sposobów na jego podanie . Dobrym pomysłem są kotleciki z piersi kurczaka , z żółtym serem . Smakują wyśmienicie , zarówno na ciepło do obiadu , jak i na zimno w kanapce z majonezem 😉 Bardzo szybkie i proste , danie . 

Składniki na 4 osoby :

 

Piersi z kurczaka mielimy maszynką o średnich oczkach lub dwukrotnie , przepuszczamy przez grube oczka . Wbijamy do nich jajko , dodajemy namoczoną w mleku połowę czerstwej bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie ją w dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę  .

Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki , żeby się utwardziły , wtedy nie rozpadną się podczas smażenia . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Podajemy  na ciepło z brokułami i frytkami lub na zimno z majonezem w bułce  😉

 

 

 

 

2 thoughts on “Mielone , serowe kotlety z piersi kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *