Mięsne babeczki nadziewane warzywami

Mięsne babeczki nadziewane warzywami

Mięsne babeczki , nadziewane warzywami to ekstrawagancka , wytrawna wersja babeczek 😉 Każdy, kto ich spróbuje od razu je pokocha . Jedna babeczka to prawie cały obiad . Zawiera mięso mielone – zamiast tradycyjnego kotleta mielonego . Brokuł i kalafior w beszamelu , substytut nudnych warzyw z beszamelem i na koniec czapeczka z ziemniaczanego pure z chrupiącym bekonem .. 😉 Pyszniej się nie da 😉 Polecam , dzieciaki stwierdziły ,że to odkrywcze i fajne . Na pewno jeszcze się powtórzy ale może w wersji z pieczarkami.. 😉 Możliwości są tysiące !

składniki na 6 małych babeczek dla 3 osób :

spody :
  • 0,6 kg mięsa mielonego ( ja użyłam mieszanego z kaczki i kurczaka , ale może być dowolne)
  • 1 jajko rozmiar L, kacze lub kurze
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka , płaska nasion , mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody
nadzienie :
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka różyczek kalafiora
  • kawałek dyni
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mleko
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól , pieprz do smaku
czapeczka 😉 :
  • 5-6 ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól do smaku
dodatkowo :
  • rożek lub szpryca do dekorowania ciasta 😉
  • blacha do pieczenia muffinek lub kokilki
  • prażony boczek do dekoracji

Wszystkie składniki z listy „spody” wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Dzielimy na równe części . Z każdej formujemy miseczki , dociskając masę mięsną do ścianek naczynia , wcześniej przetartego olejem . Zapiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu , aż się lekko przyrumienią . W między czasie gotujemy warzywa ( brokuł , kalafior , dynia ) Najlepiej przygotować je na parze , ale może być i klasycznie w osolonej wodzie . Do rondelka wkładamy 2 łyżki masła , 2 łyżki mąki , płaską łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej , sól do smaku . Wszystko podgrzewamy mieszając aż zleje się w jednolitą masę i zacznie się gotować . Teraz powoli , ciągle podgrzewając i mieszając wlewamy mleko do czasu , aż konsystencja będzie nam odpowiadać .



Najlepiej zrobić odrobinę bardziej gęstą od lubianej , bo podczas pieczenia wydzieli się nieco soku z mięsa . Ziemniaki obieramy , gotujemy w lekko osolonej wodzie . Odcedzamy , miażdżymy łuczkiem do ziemniaków z dodatkiem 2 łyżek masła , gałką, mlekiem i solą do smaku . Tak długo , aż powstanie gładkie pure  . Mielone wyciągamy z piekarnika , odstawiamy ,żeby lekko przestygły .  Wyjmujemy delikatnie z foremek i układamy na blaszce do pieczenia .W każdym spodzie układamy kilka kawałków ugotowanych warzyw i zalewamy beszamelem . Przy pomocy rękawa cukierniczego , rożka lub szprycy do dekorowania , nakładamy na wierzch pure ziemniaczane . Tak żeby utworzyły się czapeczki 😉  Teraz babeczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C , do momentu aż pure lekko zacznie się robić złote . Trwa to zazwyczaj około 10 minut . Serwujemy na gorąco przybrane prażonym boczkiem 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *