” Pasta in Polacco „
Pasta in Polacco , to makaron po polsku , czyli po mojemu 馃槈 Taka domowa misz-maszowa , interpretacja kuchni w艂oskiej z polskimi dodatkami ( boczu艣 馃槈 ) Danie jest proste i na pewno si臋 uda , no bo co ma si臋 nie uda膰 w makaronie z sosem ? Doskona艂e na obiad , nie wymaga zbytnich zdolno艣ci kulinarnych , a pyszne 馃槈 Dzisiaj kr贸tko , bo jako艣 wena uci臋艂a sobie drzemk臋 , zo艂za jedna聽 馃槈聽
Sk艂adniki dla 3 – 4聽 os贸b :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidor贸w
- 2 str膮ki czerwonego chilli
- 1 cebula
- kawa艂ek boczku w臋dzonego , nie parzonego
- kawa艂ek parmezanu
- kilka ga艂膮zek 艣wie偶ego oregano
- kilka ga艂膮zek 艣wie偶ej bazylii
- 2 z膮bki czosnku
- 1/1 p艂askiej 艂y偶eczki cynamonu
- 5 go藕dzik贸w , zmia偶d偶onych i posiekanych drobniute艅ko
- 1 艂y偶ka cukru聽 , lub mi贸d
- 聽s贸l do smaku
- oliwa
- opakowanie makaronu – dowolnego kszta艂tu 馃槈
Makaron gotujemy wed艂ug przepisu na opakowaniu , producent najlepiej, wie jak przygotowa膰 jego produkt 馃槈 Piersi z kurczaka kroimy w drobn膮 kostk臋 , podsma偶amy razem z pokrojon膮 w paseczki cebulk膮 i wyci艣ni臋tym prask膮 czosnkiem, na oliwie . Jak ju偶 si臋 zez艂oci dodajemy chilli , pomidory , go藕dziki , cynamon, cukier lub mi贸d solimy do smaku . Dusimy , a偶 sos si臋 zag臋艣ci , nie d艂u偶ej ni偶 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, ma艂e plasterki- kawa艂eczki i wytapiamy na folii spo偶ywczej w piekarniku , a偶 zrobi si臋 chrupki . Na talerzach rozk艂adamy makaron , polewamy sosem z kurczakiem , posypujemy siekanym oregano ,wymieszanym z siekan膮 bazyli膮 ,chrupi膮cym boczkiem . Ca艂o艣膰 dekorujemy skrawkami parmezanu i mo偶na serwowa膰 馃槈 Smacznego !