„Pate ” z drobiowych wątróbek

Rate this post

„Pate ” z drobiowych wątróbek

„Pate”  , to troszkę taki pasztet , tyle że z samych wątróbek . „Pate „, jak i fugara to wymysł francuskiej kuchni , która jak by o niej nie mówić , tego typu smarowidła , ma naprawdę wyśmienite. Osobiście, jestem wielkim fanem „pate” , doskonale smakuje na tostach lub bułce . Generalnie doskonały dodatek do wszelakiej maści pieczywa. Bardzo proste wykonanie , dodatkowo przemawia , na korzyść tego wyrobu. Cóż , pozostaje tylko zrobić i się zachwycać , szczególnie jeśli tak jak , ja lubicie wątróbki , będziecie zachwyceni 😉 Oryginalne „Pate” jest na wierzchu zalane masłem , ale ja mam zamykany słoik ,więc tego nie robiłam 😉 

 Składniki :
  • 0,5 kg drobiowych wątróbek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku – mały
  • 3 łyżki , klarowanego masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 ml brandy
  • 100 ml słodkiej kremówki 30 %
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 cebulka





Cebulkę ,czosnek, obieramy , kroimy i dusimy na maśle ( 1 łyżka )  , jak już zmięknie , dodajemy wątróbkę . Dusimy lekko mieszając do czasu , aż wątróbka przestanie krwawić , ale jeszcze nie zrobi się twarda . Odstawiamy do przestygnięcia . Następnie roztapiamy resztę masła , dodajemy do wątróbki , tak jak brandy , śmietanę , gałkę , sól , pieprz do smaku i miód . Miksujemy wszystko na gładką masę . Przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia mamy gotowe „Pate ” , nic , tylko smarować pieczywo i konsumować 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *