Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami

Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami

Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami, to taki idealny jednogarnkowiec i do tego wersja wege 😉 Łatwy do wykonania przepis, który nie zawiera skomplikowanych składników, ani tajemniczych przypraw. Za to jedno jest pewne, jest tak smaczna, że moi chłopcy napchali się nią, a reszta obiadu w postaci pieczonej karkówki, została nie tknięta. Miało to swoje plusy, wieczorem były pyszne kanapki z pieczonym mięsem na zimno… 😉  Polecam to proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, ale najbardziej nam smakowała z boczniakami. Wy musicie sami wypróbować które będą bardziej w Waszym guście : pieczarki, boczniaki, shitake, a może leśne podgrzybki czy maślaczki lub mariaż wszystkich po trochu.. 😉

Składniki na około 3-4 osoby:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 4 duże boczniaki ( lub dowolne inne grzyby)
  • 2 szalotki lub cebulki bananowe
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • około 200 ml słodkiej śmietany lub mleka ( tyle żeby zatopić wszystko w naczyniu do zapiekania, ja zapiekałam w 0,5 l słoikach-, stąd takie proporcje )
  • 2 łyżki klarowanego masła

Boczniaki i cebulę, kroimy w dowolne kawałki, byle niezbyt duże. Podsmażamy na maśle, jak zmiękną i się przyrumienią, dokładamy obrane i pokrojone w małą, kostkę ziemniaki. Smażymy do czasu, aż się lekko przyrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i cukrem do smaku.

Mieszamy i przekładamy do słoików ( naczynia do zapiekania 😉 ), układając smażone ziemniaki z grzybami , wtykamy do nich małe różyczki kalafiora, dość gęsto lub tyle ile lubicie 😉 . Każdy słoik zalewamy śmietaną , mniej więcej do połowy lub jeśli wolicie fit, mlekiem ( smaczniejsze są ze śmietaną). Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godziny do półtorej w temperaturze 170 C. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub same. Smakują genialnie nawet na drugi dzień po odgrzaniu. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *