Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami

Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami

Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami, to taki idealny jednogarnkowiec i do tego wersja wege 馃槈 艁atwy do wykonania przepis, kt贸ry nie zawiera skomplikowanych sk艂adnik贸w, ani tajemniczych przypraw. Za to jedno jest pewne, jest tak smaczna, 偶e moi ch艂opcy napchali si臋 ni膮, a reszta obiadu w postaci pieczonej kark贸wki, zosta艂a nie tkni臋ta. Mia艂o to swoje plusy, wieczorem by艂y pyszne kanapki z pieczonym mi臋sem na zimno… 馃槈聽 Polecam to proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z ka偶dego rodzaju grzyb贸w, ale najbardziej nam smakowa艂a z boczniakami. Wy musicie sami wypr贸bowa膰 kt贸re b臋d膮 bardziej w Waszym gu艣cie : pieczarki, boczniaki, shitake, a mo偶e le艣ne podgrzybki czy ma艣laczki lub maria偶 wszystkich po trochu.. 馃槈

Sk艂adniki na oko艂o 3-4 osoby:

  • 4 du偶e ziemniaki
  • 1/2 ma艂ego kalafiora
  • 4 du偶e boczniaki ( lub dowolne inne grzyby)
  • 2 szalotki lub cebulki bananowe
  • 1,5 艂y偶eczki granulowanego czosnku
  • 1 艂y偶eczka br膮zowego cukru
  • 1/2 p艂askiej 艂y偶eczki, mielonej ga艂ki muszkato艂owej
  • s贸l, pieprz do smaku
  • oko艂o 200 ml s艂odkiej 艣mietany lub mleka ( tyle 偶eby zatopi膰 wszystko w naczyniu do zapiekania, ja zapieka艂am w 0,5 l s艂oikach-, st膮d takie proporcje )
  • 2 艂y偶ki klarowanego mas艂a

Boczniaki i cebul臋, kroimy w dowolne kawa艂ki, byle niezbyt du偶e. Podsma偶amy na ma艣le, jak zmi臋kn膮 i si臋 przyrumieni膮, dok艂adamy obrane i pokrojone w ma艂膮, kostk臋 ziemniaki. Sma偶ymy do czasu, a偶 si臋 lekko przyrumieni膮. Doprawiamy sol膮, pieprzem, czosnkiem, ga艂k膮 i cukrem do smaku.

Mieszamy i przek艂adamy do s艂oik贸w ( naczynia do zapiekania 馃槈 ), uk艂adaj膮c sma偶one ziemniaki z grzybami , wtykamy do nich ma艂e r贸偶yczki kalafiora, do艣膰 g臋sto lub tyle ile lubicie 馃槈 . Ka偶dy s艂oik zalewamy 艣mietan膮 , mniej wi臋cej do po艂owy lub je艣li wolicie fit, mlekiem ( smaczniejsze s膮 ze 艣mietan膮). Wk艂adamy do piekarnika i zapiekamy oko艂o godziny do p贸艂torej w temperaturze 170 C. Serwujemy na gor膮co z dowolnymi dodatkami lub same. Smakuj膮 genialnie nawet na drugi dzie艅 po odgrzaniu. Smacznego!



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *