Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki

5 (100%) 3 votes

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki

Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie  koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę 😉 . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie namówić . Jak już się za nie zabieram , to tak żeby zostało coś do odgrzania na drugi dzień . Wtedy są po prostu najlepsze 😉 Polecam nasza polską klasykę , to zawsze się sprawdza 😉

Składniki :
  • 1 główka kapusty , jak największa
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 /2 szklanki surowego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól , pieprz do smaku
  • pęczek świeżego koperku
  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
  • smalec do smażenia
  • 4 szklanki wody

Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego surowy ryż , który ugotuje się już w gołąbkach , dzięki czemu będzie przesiąknięty ich smakiem . Następnie dwie starte na tarce cebule , dwie łyżeczki granulowanego czosnku , jedną łyżkę ketchupu , jedną łyżkę słodkiej mielonej papryki ,połowę pęczka , drobno siekanego koperku . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Wyrabiamy na gładką zwartą masę . Kapustę spażamy we wrzątku  i oddzielamy poszczególne liście . Każdy liść ,nadziewamy mielonym mięsem i zwijamy w kształtne gołąbki . Głęboką brytfankę smarujemy smalcem , układamy na nim ciasno gołąbki .



Solimy , a następnie nakrywamy liśćmi kapusty, które nie nadawały się do faszerowania . Zawsze takie się trafiają 😉 Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z czterema  szklankami wody , jedną łyżką słodkiej papryki i śmietaną kremówką . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku , zalewamy tym gołąbki . Zamykamy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu , do momentu aż kapusta będzie mięciutka . Czas jest różny w zależności jak oporną kapustą dysponujemy 😉 W momencie kiedy stwierdzimy że gołąbki są już gotowe , zagęszczamy sos wodą , rozrobioną z mąką do lubianej konsystencji . Serwujemy na gorąco obficie polane sosem i posypane siekanym koperkiem 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *