Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty gości u nas ostatnio coraz częściej. Jest smaczna i szybka w wykonaniu, a do tego zdrowa. Teraz kiedy jeszcze nie ma wszystkich nowalijek, kapusta ma swoje pięć minut. Pomijając kwestie kulinarne warto wspomnieć, że wygląda równie apetycznie jak smakuje 😉  Ta wersja jest wyjątkowo prosta i minimalistyczna, a jednak niesamowicie smaczna za co lubię ja najbardziej 😉

Składniki :

dresing :

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu ( może być miód z mniszka 😉 )
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Kapustę poszatkuj jak najcieniej się da, tak dosłownie na pergaminowe paseczki 😉  Przełóż do miski. Dodaj równie cienko pokrojoną paprykę i całość wygnieć rękoma,aż wszystko puści sok. Warto użyć rękawiczek, inaczej ręce będziesz mieć jak Smerf 😉  Składniki na dresing zmieszaj ze sobą w szklance, oczywiście czosnek wcześniej wyduś przez praskę 😉 Wlej do kapusty i ponownie po-maltretuj, ugniatając w łapkach. Ten zabieg sprawia, że kapusta jest miękka a składniki przenikają się szybciej. Serwuj na zimno do obiadu, mięsa lub w dowolny inny sposób. Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *