Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków

Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków

Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie lubię. W kuchni musi być ciekawie, a eksperymenty są najfajniejsze jeśli są udane 😉 Ten był świetny, a z kaszą smakował jak prawdziwy gulasz 😉

Składniki na 1-2 osoby:

  • 5-6 boczniaków średniej wielkości
  • 6-7 suszonych podgrzybków ( plastry nie całe kapelusze)
  • 1-2 pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kawałek selera korzeniowego
  • mały korzeń pietruszki
  • mała marchewka
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1/2
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego ( można użyć takiego z kostki, jeśli nie robicie własnego)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu

Boczniaki, pieczarki, cebulę kroimy na dowolne kawałki. Podsmażamy na maśle, razem z wyciśniętym praską czosnkiem, na złoty kolor. Grzyby i cebula muszą być naprawdę solidnie zrumienione, warto na to poświęcić czas, gdyż to one wytworzą smak sosu pieczeniowego 😉 Zalewamy wywarem warzywnym, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, dokładamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Doprawiamy maggi, cukrem i solą do smaku. Nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu, do czasu aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym 😉 Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego!


1 thought on “Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *