Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą

Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą

Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho 😉 Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie własnym . Jeśli jeszcze dorzucicie parę ziemniaków i sporą ilość cebuli z czosnkiem , to powstanie bajeczny jednogarnkowiec . Prosta zimowa potrawa , doskonała na chłodniejsze dni . Wiosna już powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni moment na tak ciężkie dania . Za chwilę w kuchni zagości lekkość nowalijek i wszystko nabierze delikatności 😉 Tym czasem warto jeszcze sięgnąć do ciężkiej zimowej  pychoty .. 😉 

Składniki ;
  • 1 kg żeberek ekstra mięsnych
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki maggi w płynie
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia
  • sól , pieprz do smaku
  • smalec wieprzowy

Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy  jak duże porcje chcecie zrobić . Solimy , pieprzymy do smaku . Układamy na malutkich paseczkach smalcu , ważne żeby nie kłaść zbyt dużo smalcu , bo potrawa zrobi się tłusta . Całość przykrywamy siekaną cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe , maggi . Nakrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180 C , przez około 30 – 40 minut . Po tym czasie podlewamy 1/2 szklanki wody i dalej  dusimy przez następne 60 minut .



Po tym czasie kontrolujemy czy mięso się zrumieniło , powinno mimo zamknięcia 😉 . Jeśli jest pięknie złociste , dolewamy 2 szklanki wody , wkładamy pokrojone grubo ziemniaki i ponownie dusimy pod przykryciem . Tym razem około 20 minut . Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji i gotowe 😉 Serwujemy na gorąco . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *