Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew

Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew

Irlandzki gulasz na piwie, chodził już za mną od jakiegoś czasu. Bardzo cenię wszelką kuchnię tradycyjną więc, nie mogłem sobie darować by nie zrobić tego specjału. Przejrzałem kilka stron kulinarnych, przetłumaczyłem i wybrałem to co najbardziej mi pasowało z każdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów  i każda jest oryginalna 😉 Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i  mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina.. i ciemne piwo, a dokładniej Irlandzki Guinness. Chociaż, znalazłem też kilka przepisów, które pomijały ten składnik ale były jakieś smutne 😉 . W mojej wersji nie ma Guinness, jest ciemne piwo Koźlak, bo tylko takie było w naszym małym, lokalnym sklepiku 😉 Smakosze piwa powiedzą, że to profanacja, ale gulasz i tak wyszedł pyszny, jeden z lepszych jakie jadłem. Oczywiście są też wersje z zielonym groszkiem, papryką, kaszą itp. ale te wyglądają już raczej na lokalne uwspółcześnione wersje tej potrawy 😉 Tym razem „prawie” z uwagi na piwo oryginał 😉 Świetnie smakują z Irlandzkim chlebem sodowym, który pierwszy raz wyszedł mi pyszny ale mało fotogeniczny 😉 Całość tworzy niezłą egzotykę na talerzu , miła odmiana od polskiej kuchni 😉

składniki na 4-5 osób :

  • 1 kg jagnięciny gulaszowej
  • 1 butelka ciemnego piwa, w oryginale Guinness, ja użyłam Koźlaka
  • 12-14 małych (wielkości piłeczki pingpongowej), młodych ziemniaków lub odpowiednio mniej dużych do pokrojenia 😉
  • 1 bardzo duża cebula
  • 3 średnie, młode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 gruba łodyga selera naciowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki cząbru ( lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 świeży liść laurowy lub 2 suszone ( świeży jest bardziej intensywny )
  • 1 łyżka smalcu
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa około 1/2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania

Jagnięcinę pokrój w dużą, wyraźną kostkę i obsyp mąką. W dużym rondlu w którym będziesz dusić gulasz rozgrzej smalec. Wrzuć na niego obtoczone mięso i nie mieszaj, cierpliwie czekaj aż się bardzo mocno przyrumieni. Następnie zamieszaj, tak żeby kawałki się obróciły, dodaj posiekaną cebulę i wyciśnięty praską czosnek, ponownie zostaw w spokoju, do czasu aż wszystko się przypiecze.  Zalej całą butelką piwa, dodaj miód, cząber, liść laurowy sól do smaku. Wsyp obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa : marchew, pietruszkę i seler naciowy 😉



Nakryj pokrywką i duś do momentu, aż mięso zrobi się miękkie, co jakiś czas zamieszaj. Następnie wsyp obrane, małe ziemniaki i zamieszaj żeby się zanurzyły, jeśli sos zbyt odparował dolej trochę wody lub bulionu.

Gotuj ponownie pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie sos powinien samoczynnie się zredukować. Odstaw z gazu i odczekaj około 20 minut przed podaniem. Serwuj na ciepło, posypane siekanym szczypiorkiem. Do Irlandzkiego gulaszu idealnie pasuje Irlandzki chleb sodowy.. i ciemne piwko  😉 Smacznego !

 

2 thoughts on “Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew”

    1. Witaj. Oczywiście każdym, które lubisz. Myślę że dobra będzie wieprzowina, np. łopatka lub wołowina 😉 Dziękuję za miłe słowa, aż chce się więcej pisać 😉 Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *