Klasyczne ogórki małosolne

Klasyczne ogórki małosolne

Ogórki małosolne to zawsze pierwszy wyrób sezonu .. Każdy je zna i każdy potrafi zrobić , tak myślę . Oczywiście ile domów tyle patentów , ten jest mój . Od wieków robię je tak samo w niezmienny sposób i takie najbardziej smakują moim chłopakom . Moja babcia robiła nieco inaczej , ale cóż każde pokolenie coś modyfikuje , choćby nieznacznie 😉 Polecam , może komuś się przyda ten przepis .. 😉

składniki na duży 3 l słój  :

  • 2 kg ogórków gruntowych , średniej wielkości , prostych i jędrnych ( najlepiej z własnego ogródka , bo takie są najświeższe 😉 )
  • 2 duże główki czosnku , najlepiej tego lekko wpadającego w fiolet
  • 5-6 dużych plastrów świeżego chrzanu ( solidnych, dużych  , grubości około 0,5 cm )
  • 4 gałązki kopru z dużymi baldachami kwiatowymi
  • 2 liście chrzanu
  • 6 listków wiśni
  • 2 l wody prosto z kranu , bardzo zimnej
  • 2 łyżki soli kamiennej ,  grubej

Ogórki myjemy w zimnej wodzie , przekładamy do miski , ponownie zalewamy zimną wodą , tak żeby wszystkie były zanurzone i odstawiamy na godzinę . Po tym czasie upychamy do słoja razem z kawałkami chrzanu , liśćmi wiśni , pociętym ale nie obranym czosnkiem ( zawsze daję ze skórką jest jeszcze bardziej czosnkowo 🙂 ) , upychamy całe , zwinięte łodygi kopru z baldachami . Dobrze jak koper ma nawet korzenie , tylko trzeba je opłukać z piasku i też do słoja 😉  Zalewamy zimną wodą z kranu w której rozpuszczamy wcześniej sól .



Wierzch przykrywamy liśćmi chrzanu , dociskamy ,żeby wszystko było zanurzone i odstawiamy w ciepłe miejsce . U mnie zawsze stoją obok kuchenki na blacie 😉 Po kilku dniach jak woda zacznie mętnieć a ogórki zmieniać kolor są gotowe . Każdy musi sobie sam wybrać stopień ukiszenia , testując co dziennie  .. 😉 My najbardziej lubimy takie dopiero co zaczynają się kisić .. Pychota ! Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *