Marynowane podgrzybki , przetwory

Marynowane podgrzybki , przetwory

Marynowane podgrzybki , pyszne i tradycyjne . Nie ma nic lepszego zimą niż otwarcie słoiczka z tym skarbem . Podgrzybek to mój ulubiony grzyb , uważam że najbardziej aromatyczny ze wszystkich . Ten przepis nigdy nie zawodzi , a grzyby wychodzą po prostu idealne , takie w punkt . W tym roku grzyby nas pokonały od dwóch dni , nie idę do lasu bo już nie mam wolnych słoików, ani na suszone , ani na inne . Cóż spiżarka pękła … 😉 

składniki :

  • kapelusze małych podgrzybków – dowolna ilość

zalewa :

  • 1,5 l wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli – duża
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 5-6 listków laurowych , małych

Grzyby oczyszczamy , odcinamy same kapelusze . Obgotowujemy przez 2 minuty w wodzie . Studzimy na sitku . Cebulę i czosnek kroimy na kawałki . Składniki z listy zalewa umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia . Do gorącej zalewy wkładamy obgotowane kapelusze i gotujemy około 5 minut . Podgrzybki wraz z cebulą i innymi składnikami zalewy , odławiamy sitkiem ,  umieszczamy w słoikach , zostawiając 5 cm od wieczka wolnej przestrzeni . Gorącą zalewa w której gotowały się grzyby zalewamy słoiki , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Jak wystygną , można umieścić w spiżarce lub konsumować . Grzyby są gotowe od razu , chociaż najlepiej smakują po miesiącu . Ten sposób przygotowania , nie wymaga dodatkowej pasteryzacji , postoją nawet kilka lat . Smacznego !


1 thought on “Marynowane podgrzybki , przetwory”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *