Pieczony boczek Boryny, świetny na kanapki

Pieczony boczek Boryny,świetny na kanapki

Pieczony boczek Boryny to ostatni gorący hit mojej rodzinki. Nawet młodszy syn, który jest zazwyczaj tłuszczofobem, tym razem nie odrywa ani kawalątka 😉 Dla dociekliwych już wyjaśniam, że boczek Boryny bo po chłopsku, czyli tłusto i konkretnie 😉 Jak ktoś chodził na lekcje polskiego i nie spał na nich to wie kto to chłop lub inaczej skąd Chłopi, a jak nie cóż dowie się jak to jest jak zje. Ale do rzeczy, boczuś jest wyśmienity, aromatyczny i pyszny lekko pikantny i słodkawy. Doskonały na gorąco ale najlepszy na zimno do kanapek. Potrawa banalnie prosta w wykonaniu, nie trzeba specjalnie czuwać, ani się nad nią rozczulać. Po prostu kroisz, macerujesz, zapiekasz, studzisz i konsumujesz 😉

składniki:

  • 1 kg świeżego, boczku wieprzowego bez kości ze skórą

marynata :

  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych, nasion kminku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy czarnej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

dodatkowo :

  • folia aluminiowa do pieczenia


Boczek przecinamy na dwie połowy, kawałki, dowolnie jak lubisz i jak jest Ci wygodniej. W misce mieszamy wytrwale wszystkie składniki z listy „marynata”, do czasu aż powstanie gęsta pasta. Tą pastą natrzyj boczek z każdej strony, grubą warstwą mocno wmasowując marynatę w mięso. Owiń ciasno folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwa dni



Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160 C ( góra i dół ) i włóż boczek odwinięty z foli, ułożony na niej, na blaszce do pieczenia. Zapiekamy około 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso, tak żeby równiutko się opiekało. Po tym czasie pałaszuj na gorąco z musztardą lub co jest naszą ulubioną opcją, zostaw na noc w lodówce, a drugiego dnia na kanapki…z kiełkami rzodkiewki i musztardą miodową..miodzio 😉 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *