Wątroba wieprzowa z pieczarkami i cherry

4.7 (93.33%) 3 votes

Wątroba wieprzowa z pieczarkami i cherry

Wątroba , obojętnie jaka, czy wieprzowa , czy drobiowa u niektórych ludzi, nie budzi najcieplejszych uczuć , ja się do nich nie zaliczam . Zdecydowanie, uwielbiam wszelkie podroby , a wątrobę, darzę szczególną sympatią. Myślę, że oprócz jej walorów smakowych , które są wspaniałe , jak się umie z nią obchodzić 😉 Trzeba jeszcze podkreślić , że ten organ, ma także cenne właściwości odżywcze . Bogaty jest w witaminy i minerały , a przede wszystkim w cenne żelazo . Tak więc, nie bójcie się spróbować , warto , piąta ćwiartka, też ma smak i niejedna szynka , może się całkiem schować 😉 Tak jak moje dzieci , kiedy wywęszą wątrobę.. cóż do pewnych smaków trzeba dojrzeć ..lub nie  😉  Poniższy przepis, jest delikatny w smaku , lekko słodkawy i aromatyczny …

Składniki :
  • 1 kg wieprzowej wątroby
  • 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 lampki cherry
  • 2 łyżki ,masła klarowanego
  • sól , pieprz do smaku

Wątrobę oczyszczamy z wszelkich błon i innych dziwnych , niepotrzebnych rzeczy 😉 Kroimy w paseczki o grubości około 1,5 cm. Zalewamy cherry i zostawiamy na noc w lodówce . Następnego dnia , odławiamy z cherry ( nie wylewamy zalewy , użyjemy później ). Osuszamy, papierowym ręcznikiem  . Cebulę obieramy , kroimy w piórka , pieczarki w plasterki . Na patelni roztapiamy masło ( jedną łyżkę ) , rumienimy na nim cebulę i pieczarki , jak nabiorą złotego koloru , zdejmujemy je na talerz .



Na tej samej patelni co podsmażaliśmy pieczarki z cebulką , roztapiamy drugą łyżkę masła i podsmażamy na nim wątróbkę – bardzo krótko ,na dużym ogniu. Wątróbka, ma być surowa w środku . Podczas smażenia, starajcie się nie mieszać, tylko obracać wtedy nie puści soku i nie zacznie się dusić, zamiast smażyć . Następnie, dorzucamy usmażone wcześniej ,grzyby z cebulą , zalewamy cherry w którym moczyła się wątroba i dusimy przez około 5 minut na dużym ogniu, bez przykrycia . Przed podaniem ,doprawiamy solą i obficie pieprzem . Nigdy wcześniej , gdyż wątroba, zrobi się , jak stara podeszwa od buta. Serwujcie na gorąco , odgrzewana wątroba robi się twarda i gorzka  😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *