Węgierskie filety z kurczaka , szybki obiad

5 (99.09%) 22 votes

Węgierskie filety z kurczaka, szybki obiad

Czasami potrzebny jest szybki obiad i takie właśnie są węgierskie filety . Bezproblemowe w wykonaniu a do tego bardzo smaczne . Jedynym problemem może być fakt iż nie każdy ma w domu pastę z pieczonej papryki . Ja zawsze robię kilka słoików kiedy papryka jest w najlepszej cenie , a później korzystam z gotowej pasty kiedy tylko zajdzie potrzeba . Filety z kurczaka lubią prawie wszyscy , nawet dzieci przy nich nie grymaszą . Polecam tą wersję , jest szybka ,prosta i bardzo smaczna 😉 

Składniki na 3 osoby :
  • 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki pasty z pieczonej papryki ( pieczona papryka rozdrobniona blenderem na pastę 😉  )
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól , ostra papryka do smaku
  • żółty tarty ser do posypania

Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem ,posypujemy czosnkiem , ostrą papryką , solimy i obficie nacieramy pastą paprykową . Odstawiamy na godzinę . Na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy z obu stron . Jak mięso się zetnie , czyli nie będzie już surowe , smarujemy resztą pasty paprykowej , która pozostała po marynowaniu w misce  , posypujemy serem i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę , tylko na tyle żeby ser się rozpuścił . Serwujemy na gorąco . Szybko , prosto , smacznie 😉 Smacznego !


2 thoughts on “Węgierskie filety z kurczaka , szybki obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *