Curry z drobiowych serduszek , pyszne

5 (100%) 4 vote[s]

Curry z drobiowych serduszek , pyszne

Podroby , ciężki temat dla niektórych , a dla mnie poezja smaku 😉 Tak uwielbiam serduszka , wątróbki , płucka ,żołądki i inne ” obrzydliwości ” . Piata ćwiartka mięsa , jak zwą ją rzeźnicy jest bardzo wartościowa zarówno pod względem odżywczym jak i smakowym . Dobrze przyrządzone serduszka nie mają sobie równych . Polecam wszystkim odważnym lub tym którzy tak jak ja uwielbiają podroby . Ta wersja curry jest niesamowita i bardzo pikantna 😉

Składniki :
  • 1 kg serduszek drobiowych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego ( minimum 80 % )
  • 1/2 papryczki habanero lub inne ostre ( ja użyłam nagalah , ale możecie dać chilli jeśli nie lubicie ostrości z piekła rodem, albo zrobić ze słodką papryką ..  😉 )
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody , do zagęszczenia sosu
  • liście kolendry do posypania

Serduszka oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Jeśli są małe nie przecinamy , duże można przeciąć na pół . Cebulę obieramy i drobniutko siekamy . Na maśle rumienimy cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Następnie dokładamy serduszka drobiowe . Smażymy chwilę , aż serduszka troszkę się podsmażą . Dodajemy siekane papryczki ( chilli , habanero lub inne takie jakie lubicie , chociaż smak najlepszy daje nagallah 😉 )  , brązowy cukier sok z limonki , curry , sól do smaku . Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem , na małym ogniu ,aż serduszka zrobią się miękkie .



Czyli jakieś plus , minus 60 minut  . Od czasu do czasu mieszamy i kontrolujemy czy bulion zbytnio nie odparował . Po tym czasie , sos już trochę się zredukował , wlewamy mleko kokosowe , doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby zagęszczamy sos mąką kartoflaną rozmieszaną z woda , do lubianej konsystencji . Uważajcie tylko ,żeby nie dodać zbyt dużo , bo wyjdzie Wam kisiel 😉 Gotowe , ogniste i pyszne . Serwujemy na gorąco , posypane świeżą kolendrą  z dowolnymi dodatkami ale najlepsze jest z ryżem 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *