Domowa biała kiełbasa

5 (100%) 16 vote[s]

Domowa biała kiełbasa 

To kolejna próba sił z wyrobami domowymi . Przepis jest , jaki jest , opisałam jak umiałam , kiełbasa wychodzi pyszna . Nie jestem rzeźnikiem i moja wiedza ,aż tak w kulisy mięsnego przemysłu nie sięga , więc  nie znam się na kategoriach mięsa itp. Myślę ,że koniec końców najważniejszy jest efekt , a w tym wypadku kiełbasa wychodzi świetna i chyba o to chodzi . Tak więc laicki przepis , dla Laików takich jak ja , chcących się pobawić w masarza ,a nie zostać nim na całe życie 😉 

Domowa biała kiełbasa

Składniki :

IMG_2005IMG_2006

Golonkę oddzielamy od kości , zdejmujemy skórę-jej nie użyjemy , zostawiamy tłuszcz na mięsie   i mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól , majeranek , pieprz , czosnek  wyciśnięty przez praskę i szklankę wody . Wszystko dokładnie wyrabiamy , cierpliwie i sumiennie , jak zakonnica odmawia  pacierze 😉 Masujemy , wyrabiamy i klepiemy , aż mięso zacznie się niemiłosiernie kleić do rąk ( tego momentu nie znoszę ;( ) Teraz nabijamy masą mięsną nadziewarkę do kiełbasy ( bez niej nie mamy co zaczynać ) ja mam malutkiego chińczyka, na 3 kg -wystarcza w zupełności . Delikatnie nakładamy flaki na końcówkę i nadziewamy co jakiś czas zawijając flak ,żeby uzyskać małe kiełbaski . Gotowy wyrób wstawiamy w misce do lodówki , i na drugi dzień , kiedy przyprawy w kiełbasie się połącza możemy gotować i się rozkoszować ..można także grillować ,smażyć ,dusić lub wędzić ..co tylko fantazja nam podpowie 😉

IMG_2007IMG_2008

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *