Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście

Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście

Sezamowa pierś z kurczaka, na młodej kapuście to danie zaciągnięte przeze mnie z kuchni chińskiej. Ma tam taką dziwaczną, chińską nazwę pisaną chińszczyzną.. 😉 No wiecie .. abra kadabra.. więc nie zamieszczam 😉 Zawsze wydawało mi się, że w krajach azjatyckich je się głównie kapustę pekińską, a tu taka niespodzianka, zwykłą białą też wcinają 😉 Danie bardzo proste, a jednocześnie pełne smaku i finezji, idealne na każdą okazję. Rodzinka zachwycona i nawet chłopcy, którzy fanami kapusty w przeciwieństwie do mnie, nie są, oznajmili że całość jest pyszna. Jedzona razem z kurczakiem, bardzo im smakowała, jak to powiedział młodszy „nie gryzła” 😉 Polecam, szczególnie, że jest właśnie sezon na młodą kapustę, a nie ma nic lepszego niż warzywa sezonowe 😉

składniki na 3 osoby:

  • 3 pojedyńcze, filety piersi z kurczaka
marynata :
  • 3 łyżki, jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina mirin lub zwykłe białe wino z dodatkiem brązowego cukru- nie to samo, ale daje dobry efekt
  • 1 płaska łyżeczka, drobniutko, startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty praską
  • 1 łyżeczka, mielonego chilli lub mniej jeśli nie lubisz pikanterii 😉
  • 1/2 łyżeczki, oleju sezamowego
  • sól do smaku
warzywa :
  • ćwiartka, młodej kapusty białej
  • garść suszonych grzybów mun
  • 2 czerwone papryki szpiczaste lub inne o cienkim miąższu
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte praską
  • 1 płaska łyżeczka, mielonych nasion kolendry
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól do smaku
dodatkowo:
  • prażony sezam do podania 😉

Piersi z kurczaka, oczyść z wszelakich gratisów, typu chrząstki lub dziwne błonki. Składniki z listy marynata połącz ze sobą i natrzyj nimi filety. Odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmij z lodówki i usmaż na oleju kokosowym , tak aby się zrumieniły z obu stron, na niezbyt dużym ogniu, muszą dojść w środku 😉 Kapustę, paprykę, cebulę dymkę, drobno poszatkuj. Grzyby zalej wrzątkiem i poczekaj aż zmiękną, po czym posiekaj je drobno.



Na patelni rozgrzej olej kokosowy i krótko obsmaż na nim wszystkie warzywa, razem z czosnkiem, kolendrą, imbirem, cukrem, octem i sola do smaku. Jak kapusta nieco zmięknie, ale jeszcze zachowa trochę chrupkości, całość przełóż na talerz. Na wierzchu warzyw umieść pokrojony filet i obficie posyp prażonym sezamem, serwuj na gorąco. Doskonale smakuje w towarzystwie warzywnych, chrupiących placków lub ryżu 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *