Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy

5/5 - (6 votes)

Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy

Każdy z nas choć raz doświadczył potrzeby zabrania jedzenia w podróż. Ci co wyjeżdżają do pracy mają ten problem cyklicznie. Oczywiście tak naprawdę to nie problem, przecież można machnąć fasolkę po bretońsku, bigos, flaki, klopsy… Tylko ile można jeść w kółko to samo ? Mój M. często wyjeżdża i zawsze zabiera ze sobą gotowe dania, gdyż zazwyczaj w pierwszym tygodniu ma tyle pracy, że nawet zakupy ciężko zrobić. Dlatego też nauczyłam się wymyślać i tworzyć nowe gotowce, które urozmaicają słoiki z bigosem czy fasolką 😉 Ten przepis ze smażonym filetem drobiowym w pysznym sosie słodko kwaśnym jest prosty, ale świetnie sprawdza się „na wynos”. Co prawda nie jest to oryginalny sos słodko kwaśny, raczej interpretacja, ale na tyle pyszny że wystarcza 😉 Później można już tylko dogotować ryż, odgrzać i gotowe. Zdrowe, domowe jedzenie bez ulepszaczy, no i mięso a nie mom plus kasza…itp. 😉 Słoiki po trzykrotnej tyndalizacji spokojnie wytrzymują nawet ponad miesiąc.

składniki na 4 słoiki 0,5 l:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki, słodka mielona papryka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • mąka kartoflana do zagęszczenia sosu, rozmieszana z wodą

sos słodko kwaśny (nie jest to wersja azjatycka, tylko taka wariacja 😉 ):

  • 1/2 małej dyni, np. Hokkaido
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 czerwona papryka grubościenna
  • 1 papryka grubościenna żółta
  • 1 puszka ananasa średnio słodkiego, razem z zalewą
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego chili lub ostrej papryki jeśli nie lubisz pikantnych dań 😉
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 l wody

Filety umyj w zimnej wodzie, poobcinaj wszelakie zbędne elementy 😉 Osusz papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, mieloną papryką, czosnkiem i natrzyj brązowym cukrem. Odstaw na godzinkę do lodówki. Po tym czasie usmaż na dowolnym tłuszczu, ale masło nadaje lepszy aromat niż olej ;). Usmażone filety umieść po jednym w słoiku. Czas zabrać się za sos. Cebulę, paprykę, selera naciowego, wyczyść, obierz, pokrój na kawałki, podsmaż na złoty kolor razem z wyciśniętym praską czosnkiem.



Jak już warzywa się zrumienią wlej sok z ananasa, wodę, dodaj koncentrat. Następnie pokrojoną w małe, kawałki dynię, sól do smaku i gotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie. Na koniec dorzuć pokrojonego ananasa z puszki, sok z cytryny, cukier, słodką paprykę. Dorowadź do wrzenia i zagęść sos do lubianej konsystencji, mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Gorącym sosem z warzywami zalej filety w słoiku, tak żeby nie wystawały 😉 Zakręć i odstaw dnem do góry.

Drugiego dnia pasteryzuj 60 minut, gotując słoiki w garnku z wodą lub w nagrzanym do 100 C piekarniku. Obie metody są tak samo skuteczne 😉 Jeśli danie ma stać poza lodówką, trzeba taką pasteryzację wykonać jeszcze dwukrotnie, w kolejnych dniach, zmniejszając każdego dnia jej czas o 10 minut (tyndalizacja). Serwować po podgrzaniu najlepiej z ryżem lub kaszą bulgur 😉 Smacznego!

 

 

3 thoughts on “Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy”

    1. Jeśli używa Pani szybkowaru to wystarczy 4-5 cm na dnie, natomiast w garnku zwykłym słoik musi być zanurzony tak aby wystawał ponad powierzchnię wody około 2-3 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *