Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur

Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur

Arabskie kibbeh to mięso mielone , mieszane z kaszą bulgur i przyprawami . Kibbeh często ,  ma też nadzienie mięsne . Tak dokładnie , jest tak dziwnie jak brzmi , czyli mięso w mięsie 😉 Cóż nigdy nie jadłam kibbeh w Arabii . A zaledwie w Niemczech w Libańskiej knajpce 😉 Więc nie będę się wiele wymądrzać , bo uważam , że tematu nie zgłębiłam, dostatecznie mocno . Z ciekawostek , udało mi się doczytać ,że jest to danie, które zarówno Libańczycy , jak i Syryjczycy uważają za swoje . Jednocześnie też, warto napomknąć ,że istnieje ogromna ilość , wariantów przygotowania kibbeh  . Mój kibbeh  jest najprostszy , dokładnie taki, jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . 

składniki :

  • 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt chuda i sucha
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur (przygotować, według opisu,na opakowaniu,taka jest najlepsza 😉 )
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki , grubo , mielonej  ,papryki chilli ( ja uwielbiam bardzo ostrą, ale można dać mniej )
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka potłuczonej w moździerzu gorczycy
  • 2-3 łyżeczki siekanych liści kolendry ( można zastąpić pietruszką lub suszonymi liśćmi kolendry )
  • sól do smaku

do obtoczenia :

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka całych ziaren kolendry
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu

dodatkowo :

  • cytryna do podania

Cebulę obieramy , kroimy  , wrzucamy do malaksera razem z kaszą bulgur i miksujemy na dość gładką masę . Przekładamy do miski , dodajemy do nich mieloną wołowinę i wszystkie przyprawy z pierwszej listy . Mieszamy i ponownie umieszczamy w malakserze . Miksujemy ale tym razem krótko . Wyjmujemy masę , formujemy z niej spłaszczone,  jakby cygara . Obtaczamy w mieszance słodkiej papryki , całych ziaren kolendry i rozmarynu . Smażymy na dość głębokim tłuszczu ze wszystkich stron . Serwujemy na gorąco skropione sokiem z cytryny . Idealne z sosem jogurtowo – miętowym . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *